Na 8. prosinec 2010 do konce života nezapomene 23letý mladík z Rakovnicka. Tento den se mu totiž během pár vteřin obrátil život naruby. Na namrzlé silnici na Lounsku havaroval, a zatímco on sám bouračku přežil, jeho teprve 14letá spolujezdkyně takové štěstí bohužel neměla.

Mladý řidič v těchto dnech stanul před soudem. Při jeho výpovědi bylo znát, že největším trestem pro něj nebude ten, který mu uloží soud, ale doživotní pomyšlení, že „zabil“ mladou dívku.

Co se tehdy stalo?

Mladík jel osudný den z Jesenice do Žatce. Svoji 14letou kamarádku k sobě do auta přibral v Petrohradu a měl ji odvézt do Kryr. Tam ale bohužel už nedojeli. Před Kryry dostal v zatáčce na zmrzlé vozovce smyk, vlétl do protisměru, kde se střetl s dalším autem, které řídil 48letý muž. Při nehodě byli zraněni oba motoristé, čtrnáctiletá školačka bohužel zemřela.

Šťastným řízením osudu neměla havárka ještě tragičtější následky. Původně v autě totiž sedělo také malé dítě - podle informací Deníku bratr zesnulé mladé dívky. Chlapečka posádka naštěstí ještě před bouračkou vysadila ve školce. Od tragické nehody ho dělily pouhé dvě minuty.

Strašná zpráva

Mladík před soudem uvedl, že si na osudný střet v podstatě nepamatuje. „Probral jsem se až na kapotě. Pak jsem se dozvěděl, že jsme havarovali a zhroutil jsem se. Až za dva dny nato v nemocnici jsem se dozvěděl, že Marie nepřežila,“ vypověděl u soudu s pláčem. Dodal, že všichni mu říkali, že musel jet jako blázen, podle něj ale měl na tachometru nanejvýš padesátku.

„Na silnici jsou v tom místě samé zatáčky, navíc mrholilo a mrzlo,“ vysvětloval, proč nemohl jet rychleji. Dodatečně se prý snažil přijít na to, co se tehdy vlastně stalo. „Mohl jsem se v inkriminovaný moment něčeho leknout nebo zařadit na nižší rychlost a kousla se mi kola,“ spekuloval, proč havaroval.

Následky nehody

Za hlavního viníka nehody ovšem označil sám sebe. „Domnívám se, že jsem nepřizpůsobil rychlost podmínkám na vozovce,“ kál se a zároveň všeho litoval. Sám z bouračky vyvázl se zlomeninami hrudního koše a lehkým otřesem mozku. Řidič z druhého vozu utrpěl vážná zranění, například zlomeninu čéšky. Do současné doby je v péči lékařů, chodí o holi.

Smutné na celé události je fakt, že stačilo málo a nehoda vůbec nemusela skončit tragicky. V případě, že by se mladá dívka v autě připoutala, přežila by. „Utrpěla by jen středně těžká zranění jako pohmožděniny měkkých tkání či zlomeniny žeber,“ řekl znalec.

Shovívaný trest

Třiadvacetiletý mladík nakonec odešel od soudu jen s podmínkou. Konkrétně byl za trestné činy, ublížení na zdraví z nedbalosti a usmrcení z nedbalosti, odsouzen k trestu odnětí svobody na dva roky s podmínečným odkladem na tři léta. Tři roky má navíc zakázáno řídit.

Soud byl k obžalovanému shovívavý, protože se k zavinění nehody přiznal a upřímně všeho litoval. Obžalovaný trest přijal. Rozsudek je pravomocný.