Okrádala děti a školku o peníze na hračky, knížky a další potřeby, nebo naopak, jak tvrdí Michaela Beranová, finance ušetřila? Bývalou ředitelku podbořanské školky viní státní zástupci ze zpronevěry 1,3 milionu korun. Složitý případ, ve kterém má hrát roli také pozměňování a falšování účetních dokladů, začal rozplétat lounský soud.

Podle obžaloby bývalá ředitelka školky v podbořanské ulici Bratří Čapků od roku 2013 do začátku roku 2016 odčerpávala finance z pokladny školky. Měla údajně pozměňovat účetní doklady o drobných nákupech, dopisovat na ně čísla zvyšující cenu a tím z pokladny získávat peníze.

Žalobci také tvrdí, že do školky dodávala zboží firma exředitelky. Kromě střetu zájmů upozorňují také na údajné předražení některých nákupů, navíc řada nákupů měla být jen „naoko“, tvrdí to také znalecký posudek obžaloby. Zboží sice školce vyfakturovala, prý ale nedodala. Podle státních zástupců a policie je celková škoda ve výši 1,332 milionu korun.

Ilustrační foto
Policie obvinila exředitelku školky ze zpronevěry

Michaela Beranová se obviněním od začátku brání. Říká, že má důkazy o své nevině. „Důrazně se distancuji od toho, že jsem přepisovala doklady. Znalkyně lže, považuji to za vykonstruované. Obžaloba se nezakládá na pravdě, zboží je a bude ve školce,“ vypověděla před soudem. Musela tam také vysvětlovat, zda necítila jako střet zájmů, když nakupovala zboží pro školku od vlastní firmy. Podle Beranové to dříve nikomu nevadilo, ani jí to prý nikdo nevytýkal. Navíc tvrdí, že se tím peníze ušetřily, že dodávala školce zboží levněji.

Bývalá ředitelka trvá na své nevině

Podle znaleckého posudku spolu doklady ze školky a z účetnictví firmy exředitelky nesouhlasí. Některé jsou údajně fiktivní. „Policie si ze školky neodvezla všechny účetní doklady. Nebyl vyhotoven ani předávací protokol,“ brání se Beranová.

„Odmítám obvinění. Trvám na své nevinně, budu se tvrdě bránit. Můj konec ve školce byl připravený a vykonstruovaný. Nepředložili žádné důkazy. Nic špatného jsem neudělala. Já mám ke všemu dokumenty, všechno mohu doložit,“ řekla už dříve Deníku bývalá ředitelka školky.

A jak konkrétně měla podle žalobců peníze zpronevěřit? Například v prodejnách květin nebo dekorativního zboží podle šetření policie nakupovala zboží ve stokorunových částkách. Následně ale údajně na doklady byly připisovány číslice, aby částka byla navýšena například o tisíc nebo dva. Peníze si pak podle státních zástupců měla nechat vyplatit z pokladny školky. Za tři roky si tak měla přijít na zhruba 85 tisíc korun.

Obchvat Loun. Zatím jsou postavené jen dva pruhy budoucí dálnice D7
Silnice na Prahu se opravuje už tři roky. Omezení u Slaného teď skončí

Větší škodu, podle obžaloby přes 1,2 milionu, měla exředitelka způsobit „obchodováním“ se svou vlastní firmou. Nakupovala od ní například hračky, knihy, ale i další zboží. Podle znaleckého posudku byly některé nákupy předražené. Některé zboží nemělo být údajně dodáno vůbec nebo v jiném množství. Beranová tvrdí, že všechno vysvětlí, že má důkazy, že naopak školce ušetřila peníze, vše je prý ve školce řádně předáno.

Rušno začalo být v podbořanské školce v ulici Bratří Čapků loni na jaře. Tehdy upozornila tamní radnice na některé údajné nesrovnalosti zjištěné při kontrole a případem se začala zabývat hospodářská kriminálka.

Kontrola a externí audit

Podbořanská radnice měla údajně indicie, že peníze v MŠ nejsou využívány hospodárně. Dala proto impuls k prověření. „Některá zjištění kontroly v polovině roku 2015 se nám nezdála, objednali jsme proto externí audit účetnictví ve školce. Na základě velmi závažných zjištění tohoto auditu se domníváme, že chod školky neodpovídal péči řádného hospodáře. Seznámili jsme se závěry vedení školky, paní ředitelka se mohla vyjádřit, chtěli jsme vysvětlení, ale toho se nám nedostalo. Vzápětí se vzdala funkce,“ popsal postup radnice Radek Reindl, starosta Podbořan. Pak poslalo město do školky své úředníky na další kontrolu, podezření se prý potvrdila.

Podle Michaely Beranové kontrola, která měla proběhnout v roce 2015 a měla údajně odhalit její nestandardní kroky, vůbec nebyla. Podle ní nejsou z kontroly doklady. Tvrdí, že mnoho let byla chválena, měla vynikající výsledky, nic jí nebylo vytýkáno, všechny kontroly byly v pořádku. Ta poslední podle ní byla připravená a nebyla údajně nezávislá.

Prezident Miloš Zeman
Do Žatce v říjnu opět přijede prezident Miloš Zeman

Beranová také podala trestní oznámení na vedení města, říká, že k rezignaci byla donucena starostou a výsledky auditu s ní nebyly projednány. „Nejsem člověk, který si nevidí do pusy. Pod nátlakem mě donutil podepsat vzdání se funkce ředitelky. Audit jsem viděla poprvé a dostala jsem jasný příkaz – buďto se vzdáš funkce nebo tě večer rada odvolá. Nic ode mě neobdržel, měl to pro mě připravené a napsané dopředu,“ pokračuje Beranová.

Starosta Podbořan Radek Reindl se už dříve proti slovům bývalé ředitelky ostře ohradil. Situaci ve školce tehdy projednávala rada města. „Absolutní nesmysl. Sama se vzdala funkce. Nemluví pravdu. O tom, co se stalo ve školce, musí rozhodnout orgány činné v trestním řízení,“ řekl.

Soud byl po prvním líčení odročen, pokračovat bude v říjnu. Vyslechnuta má být řada svědků, například prodavačky, nebo učitelky ze školky. Jedna z nich už u soudu, co se týče nákupu hraček a jiných nákupů, výpověď Beranové podpořila. Také po jejím odchodu údajně neproběhla inventarizace. Následovat ale mají další. Projednávat soudce bude také znalecký posudek. Pokud by soud uznal exředitelku vinnou, hrozí jí trest až osm let za mřížemi. 

Ilustrační foto
Pracovník restaurace podváděl se slevovou kartou