Dalších 6 psů na základně policejních kynologů v Trmicích je připraveno kdykoliv plnit další speciální úkoly.

Proto byl díky policejnímu psu smutný v polovině července ve Šluknově zadržený recidivista.

Dvacetiletého mladíka vyrušil majitel při prohledávání bytu. Psovod se psem byl na místě do půl hodiny, co recidivista z místa činu utekl. Pes šel po stopě a našel ukrytého zloděje, který číhal u jiného domu a vyhledával si další byt, do kterého by se vloupal.

Psovod Pavel Beer uvedl, že pes Asco našel zloděje brzy, protože byly k nasazení psa vhodné podmínky.

„Pachatel zahlédl pootevřené okno bytu, vlezl dovnitř po zábradlí venkovního schodiště. Majitel bytu zavolal policii, na místě jsme byli do půl hodiny, což je ideální pro zachycení stopy. Byl už klid, bylo již půl dvanácté v noci. Asco měl proto dobré podmínky," uvedl psovod z děčínské policejní kynologické skupiny, jenž je zároveň koordinátorem psovodů v oblasti Rumburska.

Na Děčínsku jedna skupina kynologů je v Rumburku pro Šluknovský výběžek a druhá v Maxičkách u Děčína pro ostatní oblasti děčínského okresu.

Amnestovaný lump

Zlodějský příběh je pro letošní rok typický: Pachatel byl recidivistou propuštěným na prezidentskou amnestii. Předstíral, že je opilý a na místě, kde byl odhalen, prý jenom usnul.

Zloděj kromě pokusu o vykradení bytu zaútočil také ve Šluknově v jednom skladu, odkud si odnesl měděný materiál pro instalatérské práce, motorovou pilu a rozbrušovačku. Na začátku července ukradl také v německé obci Traubenheim jízdní kolo, majitel ho naštěstí dostihl a kolo mu sebral.

Policejní pes, čtyřletý německý ovčák Asco, je již Beerovým čtvrtým služebním psem za jeho nejméně třináctileté práce policejního psovoda.