Podvodníci se vydávají za falešné bankéře i policisty a snaží se od lidí získat citlivé údaje, které následně zneužijí. Když 33letá žena poslala ofocené doklady a aktuální fotografii neznámé osobě, která ji přislíbila finanční půjčku v hodnotě 150 tisíc korun, netušila, že se právě stala obětí podvodu.

Doklady byly zneužity k založení bankovního konta a následné půjčce na její jméno. K postižené peníze nikdy nedoputovaly. Naopak celá věc se dostala ke kriminalistům

Ilustrační snímek
Podvodník slíbil ženě z Terezínska peníze, zneužil její identitu a sám si půjčil

„Buďte velmi opatrní při různých investičních nabídkách, zejména těch, které jsou anonymní cestou spojeny se získáváním citlivých a dalších osobních údajů o vás. Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím elektronické pošty,“ vyjmenovává tisková mluvčí z krajského ředitelství policie Pavla Kofrová.

Jiná žena z Lovosic přišla o více než dva miliony korun, které odeslala neznámému „americkému lékaři“, který ji kontaktoval na internetu. „Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na Blízký východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz, odkud probíhala komunikace,“ upřesnila detaily Kofrová.

Ilustrační foto
Žena si podvod uvědomila pozdě. Dobrovolně odevzdala 600 tisíc korun

V 90. letech 20. století se ve velkém rozmohly takzvané nigerijské dopisy. Snažily se působit na emoce příjemce. Popisovaly nějakou nehodu, dlouhodobé těžké onemocnění nebo nenadálé dědictví. Cílem bylo vyloudit peníze z příjemců dopisů. Byť se jedná o starý trik, stále se ještě daří někoho nachytat.

Počítačová kriminalita se kvůli rostoucímu používání internetu a sociálních sítí napříč generacemi stává čím dál větším problémem. V celém Ústeckém kraji policisté denně evidují případy výše uvedeného podvodného jednání. I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat.