Lidé jsou stále příliš důvěřiví k neznámým lidem a doplácejí na to. Vychytralí podvodníci z nich pak vyloudí tisíce korun, které již nikdy nedostanou zpět. V poslední době se v kraji na důvěřivce zaměřili falešní elektrikáři, vodohospodáři, pojišťováci i experti přes počítače. „Nepouštějte nikoho cizího do bytu, nevěřte cizím," opakovaně varuje policie.

Před nepravými zaměstnanci vodáren varují Severočeské vodovody a kanalizace. „V Žatci se objevil případ, kdy paní vydávající se za zaměstnankyni vodáren navštívila tamní obyvatelku a chtěla po ní peníze za vodné a stočné. Paní ochotně zaplatila, peníze však do vodáren nedoputovaly," varovala Iveta Kardianová ze SčVK s tím, že společnost nikdy takové poplatky nevybírá přímo v domácnostech. „Společnost má svá kontaktní místa, kde lidé mohou vyřídit své požadavky nebo uhradit platby za vodné a stočné," poradila Kardianová. Účty s vodohospodáři je možné také vyrovnat přes bankovní účet nebo terminál.

Sehraná dvojice

Žena nebyla jedinou podvedenou v poslední době. Stejně skončil i třiaosmdesátiletý důchodce z Holedečku na Žatecku. Toho dva podvodníci navštívili v sobotu ráno. „Pod známou záminkou kontroly stavu elektroměru a vrácení přeplatku požadovali rozměnit pětitisícovou bankovku," uvedla mluvčí lounských policistů Jaromíra Střelcová. Muž tedy odešel do obýváku, kde měl schované úspory, aby jim rozměnil. 

Jeden z mužů poté s penězi odešel do auta, ale druhý si se seniorem začal povídat a dával mu k podpisu nějaké papíry. Nakonec řekl, že jde do auta pro razítko, ale už se nevrátil. Nasedl ke svému komplici a ujeli pryč. „Kontrolou domu poškozený senior zjistil, že mu ze zásuvky, odkud bral peníze na rozměnění, zmizely jeho úspory v celkové výši 33 tisíc korun," doplnila Střelcová. Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a po pachatelích pátrají.

Anonymita sítě

Rájem podvodníků je také internet. Tam anonymní uživatelé slibují kdeco a chtějí za to předem zaplatit. Pak se po nich slehne zem a jsou takřka nedohledatelní. Jeden z nich však v rukou policistů skončil. Sedmatřicetiletý podvodník z Mostecka se snažil napálit muže z Moravy, což se mu povedlo a snadno si tak přišel k téměř osmnácti tisícům. Teď je podezřelý ze spáchání trestného činu podvodu.

Podvodník se na internetu vydával za experta přes počítače. Moravan se s ním tedy kontaktoval a chtěl, aby mu sestavil PC soustavu pro děti. „Musel mu však předem poslat finanční částku na nákup dílů. Skoro rok čeká marně na počítač a zřejmě se ho ani nedočká. Ten, kdo ho slíbil sestavit, se nyní jen vymlouvá, tvrdí, že mu nedošly díly, pak že posílá peníze zpátky," řekla k případu mluvčí mosteckých policistů Ludmila Světláková.

Podvodník si se svou obětí dokonce dvacetkrát sjednal osobní schůzku, Moravan se tak několikrát vydal na cestu do Mostu. K setkání však díky výmluvám nikdy nedošlo.

Zůstalo u slibů

Hořkou zkušenost získala i žena z Mostu. Ta se také s podvodníkem seznámila přes internet. Se sedmatřicetiletým mužem z Litvínovska si nejprve psala, pak se i setkali. „Žena se muži svěřila, že by si ráda pořídila nový nábytek. Muž měl náhodou kamaráda, který zrovna nábytek prodával. Důvěřivá žena mu předala několik tisíc korun," popsala začátek případu mluvčí. Ještě než nábytek dostala, dala muži ještě další peníze a dokonce i doklady. Muž jí totiž nabídl, že by mohli jet na levnou dovolenou a že obstará pas pro ni i pro její dítě. Nakonec se však podvedená dočkala jen výmluv, nedostala nábytek ani pasy. Muž jí nevrátil ani doklady, o vydaných šestnácti tisících nemluvě. Policie 37letému muži sdělila podezření ze spáchání přečinu zpronevěry.

Přestože podvodníci ve většině případů se svými historkami uspějí, v jednom případě z Litvínova tomu bylo opačně. Za dveřmi jedné seniorky z Litvínova stála v minulých dnech údajná zástupkyně pojišťovny. Žádala rozměnění pětitisícovky s tím, že jí stačí vrátit čtyři tisíce a zbytek si může seniorka nechat. Také jí moc zajímalo, zda má žena manžela nebo je v bytě sama. Seniorka však neváhala, zabouchla dveře a podvodnici ignorovala. Vše však nahlásila strážníkům. „Žena v tomto případě postupovala správně. Podezřelou zástupkyni pojišťovny popsala seniorka jako čtyřicetiletou ženu 165 centimetrů vysokou v kostkovaném saku, brýlích a čepici," přiblížil šéf litvínovských strážníků Martin Klika vzhled možné podvodnice.