O dva domy a jeden byt připravil důvěřivé občany třiatřicetiletý muž z Mostecka.

Své oběti si našel na inzerát a pak jim podstrčil jiné kupní smlouvy. Od podvedených lidí tak získal majetek za téměř 2,3 milionu korun.

„Kriminalisté pachatele této rozsáhlé hospodářské činnosti obvinili z trestného činu podvodu. Hrozí mu až osmiletý trest odnětí svobody. V současné době se nachází ve vazbě,“ sdělila tisková mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Záminkou byl prodej porcelánu

Obviněný se měl dopustit celkem čtyř podvodů. Začátkem června kontaktoval dvaatřicetiletého muže z Lounska, který nabízel přes inzerát k prodeji nábytek a porcelán. Předstíral, že má o věci zájem, s prodejcem se sešel a předložil mu kupní smlouvu. V té však o nábytku či porcelánu nebyla ani věta.

„Pachatel předložil muži smlouvu o převodu vlastnictví k nemovitosti, konkrétně obytného domu na Lounsku. Ten v domnění, že se jedná o smlouvu na prodej nábytku a porcelánu, dokument podepsal,“ popsala průběh první podvodné transakce Ludmila Světláková.

Muž pak smlouvu okamžitě doručil na katastrální úřad a stal se tak vlastníkem nemovitosti v hodnotě téměř půl milionu korun.

Žena si myslela, že kupuje psa

Stejnou fintu uplatnil podvodník koncem července v Mostě. Tentokrát o majetek připravil třiaosmdesátiletou ženu. „S důchodkyní se dal do hovoru na ulici. Přemlouval ji, aby si od něj koupila psa. Nakonec se jí vnutil do domu. Další den ji opět navštívil s tím, že jí zvíře prodá, ale musí uzavřít smlouvu,“ sdělila k druhému případu Světláková.

Stejně jako podvedený muž na Lounsku, si ani tato žena nevšimla, že místo kupní smlouvy na psa podepisuje kupní smlouvu na svůj dům, stavební parcelu a zahradu. Podvodník tak důchodkyni připravil o majetek v hodnotě 1 400 000 korun.

Ve třetím případě se podvodník pokusil získat byt od muže z Loun. Znovu si svoji oběť našel na inzerát a ve vhodnou chvíli muži podstrčil kupní smlouvu. Muž si však nesrovnalosti všiml a smlouvu odmítl podepsat. „Obviněný ho poté slovně a fyzicky napadl a odcizil mu občanský průkaz. Ten pak použil k převodu vlastnických práv k bytu na svou osobu. Podle znaleckého posudku způsobil majiteli škodu ve výši 280 tisíc korun,“ doplnila Světláková.

Kriminalisté při objasňování uvedených případů zjistili, že třiatřicetiletý podvodník se ještě v Mostě pokusil zneužít cizí bankovní kartu, na kterou si chtěl nakoupit výpočetní techniku za dvacet tisíc korun. To se mu však nakonec nepovedlo, protože majitelka kreditku zablokovala. „Policisté nadále případy podvodů vyšetřují a prověřují, zda se pachatel nedopustil ještě další trestné činnosti,“ uzavřela mluvčí.