Mostecká policie přichází na další a další případy podvodů, kterých se měl dopustit 33letý Mostečan. Přestože podezřelý muž už půl roku sedí ve vazební věznici, jeho složka s trestními obviněními se neustále rozrůstá. Policie zatím zjistila, že připravil o majetek – konkrétně domy, byty, pozemky a auto - šest lidí z různých koutů severních Čech. V dalších třech případech měl vydírat a mlátit ženy.

„Policie 33letého Mostečana v těchto dnech obvinila z dalších dvou podvodů a stále nevylučuje, že muž mohl spáchat ještě jinou trestnou činnost,“ sdělila včera mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Podvodník využíval důvěřivosti občanů. Našel si je na inzerát či je oslovil na ulici a přesvědčil je k prodeji či koupi různých věcí. Následně jim ale předložil k podpisu zfalšované kupní smlouvy. Jindy pro změnu sliboval půjčky. V některých případech neváhal odcizit doklady, s jejichž pomocí na sebe cizí majetek bezostyšně přepsal.

Žena přišla o byt

Naposledy na jeho trik naletěla žena, které muž slíbil půjčit 20 tisíc korun. Místo k penězům však nešťastnice přišla o svůj byt. „Ženě obviněný muž poskytl jen polovinu slíbené částky a půjčil si její občanský průkaz. Doklad pak využil k sepsání smlouvy o převodu bytu a smlouvu nechal zaregistrovat na katastrálním úřadě,“ popsala mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková, jak přišla žena o střechu nad hlavou.

Ve druhém případě podvodník přislíbil půjčku 300 tisíc korun muži z Teplic. Jako zástavu požadoval osobní automobil. „Uzavřel s Tepličanem kupní smlouvu o prodeji vozidla. Muž se však ani půjčky ani částky za auto nedočkal,“ uvedla dále Světláková.

Muže z Lounska připravil o dům

Mimo těchto podvodů, má mít obviněný Mostečan na krku i další čtyři podvody s byty a domy, kterých se dopustil už loni na jaře.

Začátkem června kontaktoval 42letého muže z Lounska, který nabízel přes inzerát k prodeji nábytek a porcelán. Předstíral, že má o věci zájem, s prodejcem se sešel a předložil mu kupní smlouvu. V té však o nábytku či porcelánu nebyla ani věta. Pachatel totiž předložil muži smlouvu o převodu vlastnictví k nemovitosti, konkrétně obytného domu na Lounsku. Ten v domnění, že se jedná o smlouvu na prodej nábytku a porcelánu, dokument podepsal.

Důchodkyně přišla o majetek za milion

Stejnou fintu uplatnil podvodník v Mostě. Tentokrát o majetek připravil 83letou ženu. Ta si nevšimla, že místo kupní smlouvy na psa, podepisuje smlouvu na svůj dům, stavební parcelu a zahradu. Podvodník tak důchodkyni připravil o majetek v hodnotě 1 400 000 korun.

Ve třetím případě se pachatel pokusil získat byt od muže z Loun. Znovu si svoji oběť našel na inzerát a ve vhodnou chvíli muži podstrčil kupní smlouvu. Muž si však nesrovnalosti všiml a smlouvu odmítl podepsat. Podvodník ho však napadl a odcizil mu občanský průkaz. Ten pak použil k převodu vlastnických práv k bytu na svou osobu. Podle znaleckého posudku způsobil majiteli škodu ve výši 280 tisíc korun.

Mlátil a vydíral ženy

Třiatřicetiletý podvodník se, podle zjištění policie, neštítil ani násilí na ženách. Sedmapadesátiletou nájemnici svého bytu měl napadnout, když mu nemohla zaplatit vysoké částky za nájem. Další svoji oběť, kterou si našel v západních Čechách, pro změnu vydíral poté, co se s ní intimně sblížil.

Požadoval po ženě dvě stě tisíc korun za to, že o známosti pomlčí. Žena mu skutečně nakonec peníze poslala.

Třetí svoji oběť měl Mostečan dokonce v hotelovém pokoji zfetovat, okrást a pak ohrožovat nožem.

Hrozí mu deset let

Třiatřicetiletý Mostečan čelí v současné době obvinění hned z několika trestných činů – například podvodu, vydírání či ublížení na zdraví. V případě, že by ho soud uznal vinným, hrozí mu až 10leté vězení.