Případ pokusu o dvojnásobnou vraždu v Bezděkově na Lounsku začal ve středu 14. března projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem. Za vším stojí špatné sousedské vztahy, kdy 74letý důchodce Jan Š. podle obžaloby postřelil nelegálně drženou zbraní dva sousedy, Alfréda K. a Milana J. Den předtím jeho manželce vadilo, že sousedé na zahradě rozdělávají oheň a zápach se linul až k jejich zahradnímu domku.

Proces začal bez přítomnosti obžalovaného, který bude kvůli psychickým problémům eskortován na psychiatrické oddělení věznice v Brně.

Ilustrační foto
Loni dvojnásobný pokus o mord. Za 10 let se vraždilo dvanáctkrát

Incident se odehrál loni 14. srpna. “Jako každý den jsem šel nakrmit v sedm ráno zvířectvo. Všiml jsem si, že je Jan Š. na zahradě, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Odemykal jsem bránu a cítím zvláštní pocit, že za mnou někdo je. Řekl mi ty prasečí svině a bodl mě do oblasti ledvin,” uvedl Milan J. Když soused začal utíkat, Jan Š. se vrátil do svého auta, odkud si vzal svou nelegálně drženou krátkou střelnou zbraň.

Konflikt se dvěma sousedy

“Nevěděl jsem, jaké zranění mám. Když jsem šel kolem garáže, kde stál, nevšiml jsem si, že má zbraň v ruce. Prostřelil mi játra,” řekl Milan J.
Křik slyšel druhý ze sousedů, Alfréd K. “Ráno jsem vstal a slyšel jsem nějaké dohady na druhé parcele. Den předtím na mě vlítla sousedova manželka, že prý něco pálíme. Stěžovala si dlouhodobě. Když jsem tam přišel, Milan J. spadl na zem a zakřičel: au, on mě střelil. Když jsem utíkal k sobě ke garáži, objevil se přede mnou soused se slovy: ty svině cigánská, tebe taky oddělám. Chvilku jsme se naháněli, až mě střelil,” popsal Alfréd K.

Důchodce se pak vydal zpět do své chaty. “Následně uložil zbraň zpět do svého vozidla a odešel zpět do své chaty, kde byl zadržen policií,” dodal státní zástupce Vladimír Jan. Seniorovi hrozí za pokus o dvojnásobnou vraždu 15 až 20 let vězení. Oba poškození po něm navíc chtějí stovky tisíc odškodné.

Ilustrační foto.
Senior v Bezděkově postřelil po hádkách dva sousedy

Manželka obžalovaného sdělila před soudem, že její muž poté, co prodělal mrtvici, začal chodit k psychiatričce. Bál se, že vypukne třetí světová válka a hodně se změnil. “Nikdy ale nebyl agresivní, nikdy nikoho nenapadl. Něco s ním ta léčba musela udělat. Dostal velké množství léků a nikdo nesledoval, jaký to na něj má vliv,” uvedla. Podle jejích slov pak sousedi často pálili na zahradě všemožné věci, což prý manželům znepříjemňovalo život.

Soud bude pokračovat v dubnu.