Dokonané sebevraždy

Litoměřice 16
Děčín 22
Louny     8
Chomutov 24
Teplice 21
Most 33
Ústí nad Labem 20 Celkem      144


Zní to až neuvěřitelně, ale vlastní rukou zemřelo v minulém roce v Ústeckém kraji zhruba dvakrát tolik lidí, než za stejné období zahynulo na silnicích při dopravních nehodách. Deprese, těžká nemoc, hádky v rodině, málo peněz či nešťastná láska dohnala loni na severu Čech k sebevraždě stovky občanů, 144 z nich se zabít nakonec skutečně povedlo. Dobrovolně z tohoto světa odešlo 114 mužů a 30 žen.

Nejvíce padaly chmury na obyvatele Mostecka. V regionu policisté v minulém roce vyjížděli k 63 sebevraždám, 33 lidem se jejich úmysl vzít si život podařil. „Zemřelo 25 mužů a 8 žen,“ konkretizovala mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Druhou pomyslnou příčku v této smutné statistice zaujalo Chomutovsko, kde si vzalo život 24 občanů. Na třetím místě je s 22 sebevraždami Děčínsko. Nejméně lidí zemřelo vlastní rukou na Lounsku, „pouze“ osm.

Oblíbený provaz

Nejčastěji sebevrahové sahali po provazu. „Je to zřejmě nejjednodušší způsob, jak si vzít život. Málokdo má doma třeba pistoli či velké množství účinných léků,“ komentoval psycholog Josef Kovářík.

Spoustu lidí našli policisté s podřezaným zápěstím. Podle Kováříka si tento způsob sebevraždy volí hlavně mladší ročníky, kteří takto páchají takzvané demonstrativní sebevraždy. „Je tady ale velké riziko, že se jim nechtíc skutečně podaří vykrvácet dřív, než si třeba zavolají pomoc nebo je někdo najde,“ řekl Kovářík.

Mezi časté způsoby odchodů z tohoto světa patří také skoky z výšek nebo pod vlak. Na Mostecku si podle policejní mluvčí Světlákové vzalo skokem z okna loni život i několik důchodců. A právě senioři celkově figurují mezi sebevrahy poměrně často. „Jednoduše už na stáří nevidí důvod, proč dál žít. „Zůstanou například sami a nemají se o koho opřít. Začínají jim zdravotní problémy a nevidí už další perspektivu svého života. Nechtějí obtěžovat příbuzné,“ vyjmenoval některé z důvodů, proč se staří lidé k sebevraždám uchylují, psycholog.

V některých případy si lidé k odchodu ze života naopak zvolili velmi neobvyklé způsoby. Několik obyvatel kraje se například dobrovolně utopilo. Na Litoměřicku tímto způsobem zemřeli hned dva lidé. V Ústí pro změnu jeden sebevrah vypil louh a pomalu umíral několik hodin v nemocnici. „Šlo zřejmě o spontánní sebevraždu a dotyčný v tu chvíli nepřemýšlel, co bude následovat. Je též možné, že nebyl tolik informovaný a myslel si, že louh bude fungovat rychle,“ zapřemýšlel, co člověka k volbě pomalého umírání vede, Kovářík.

S pistolí v ruce

Téměř jistotu, že se jim sebevražda skutečně povede, mají naopak lidé, kteří se rozhodnout zastřelit. V březnu si tímto způsobem vzal život teprve 26letý muž v Mostě. Z legálně držené zbraně si vpálil kulku do hlavy venku na hřišti bývalé 9. základní školy. V tratolišti krve našli ráno mrtvé tělo pejskaři.

Legálně drženou zbraní se zabil v květnu také ředitel Speciální základní školy v Lounech. Také on si prohnal hlavou kulku venku, a to přímo na svém pracovišti. Zastřelil se, respektive smrtelně se postřelil přímo na dvoře školy. Zemřel v nemocnici.

Zcela odlišný od všech je případ sebevraždy Vietnamce v Kadani na Chomutovsku. Tento muž se totiž zabil poté, co zavraždil - ubodal v obchodě na náměstí Míru svého krajana a vážně nožem zranil ještě též 20letou Vietnamku. Po tomto šíleném řádění cizinec vyběhl do podkroví domu, kde skoncoval také s vlastním životem. Svoji sebevraždu si dvojnásobně pojistil - polil se hořlavinou, bodl a zapálil.

Muži versus ženy

A proč si mnohem častěji berou život muži než ženy? Chlapi se podle psychologa hůře vyrovnávají s problémy a jednají spontánně, někdy přitom bohužel iracionálně. Své potíže chtějí vyřešit co nejrychleji, nejlépe hned, a nemají zájem kontaktovat odborníky a postupně s nimi problémy rozebírat.

Ženy jsou psychicky mnohem odolnější a též i racionálnější. Spíše se zajdou se svým trápením svěřit psychologům či psychiatrům. „Přitom ze své vlastní praxe vím, že když už přijde chlap, je nakonec rád, že to udělal,“ uzavřel psycholog Kovářík.