Bil a týral Pavel Paur svou manželku nebo je obžaloba nesmyslná a otec čtyř dětí je nevinný? Složitý případ, ke kterému se ale nemůže vyjádřit oběť údajného domácího násilí, protože už je dvacet měsíců nezvěstná, rozplétá lounský soud.

Už posedmé vyslýchal svědky, jejichž výpovědi jsou ale rozdílné asi jako voda a oheň. Jedni tvrdí mlátil, druzí se Pavla Paura ze Slavětína zastávají a naopak tvrdí, že agresorem byla jeho žena. U soudu, který byl opět odročen kvůli dalším výslechům, vypovídala tentokrát také znalkyně z oboru psychologie.

Byl alkohol útěkem nebo příčinou násilí

Pohřešovaná Jana Paurová ze Slavětína„Říkala mi, že se ho hodně bojí. Dvakrát nebo třikrát jsem ji viděla ne málo zmalovanou, měla podlitiny pod okem, na rukách, na nohách, stehnech. Chodila si ke mě často stěžovat, že jí bije. Bála se ho, že jí připraví o děti, bral jí údajně i doklady a peníze," vypověděla u soudu kamarádka zmizelé ženy. Také ona potvrdila, že Jana Paurová hodně, dá se říci každodenně a ve velkém, pila alkohol. O děti a domácnost se ale prý starala dobře. Na vlastní oči také nikdy neviděla, že by Pavel Paur svou ženu fyzicky týral, jen jednou jí před ní údajně chytil hrubě za ruku. Všechny informace měla od údajné oběti. „Říkala, že pije proto, že jí manžel doma mlátí. Mnohokrát jsem jí říkala, ať s tím něco udělá," uvedla svědkyně, ke které chodila Paurová několikrát denně. Sama prý jednou volala policii, když Pavel Paur nechtěl svou ženu pustit domů.

Naopak další svědek, který bydlí nedaleko rodiny Paurových, vypovídal úplný opak. „Nikdy jsem si nevšiml, že by u nich docházelo k napadání ze strany pana Paura. Spíš opačně, ona napadala jeho, soused se bránil. Občas jsem zaslechl, jak na ní volal, ať položí ten nůž, aby toho nechala, aby nic nedělala. Zranění mohla mít z toho, jak opilá padala. Několikrát jsem ji viděl upadnout," řekl.

A takhle to jde u soudu pořád dokola a dokola. Výpovědi svědků jsou velmi rozdílné. A svědectví údajné oběti Jany Paurové chybí…

Obžalovaného zkoumal psycholog

U soudu tentokrát vypovídala také soudní znalkyně z oboru psychologie. Uvedla, že intelektové schopnosti obviněného Paura jsou podprůměrné a že jeho osobnost je jednodušší. Žádnou psychickou chorobu ale při posuzování neodhalila, stejně tak nebyla zjištěna vyšší míra agresivity. Posudek ale také říká, že Pavel Paur nemá dostatečně formovány vyšší city, méně věci prožívá, než je obvyklé. Upozornil také na možnost, že kombinace jednoduchosti osobnosti a menší citové vybavenosti může být podkladem k agresivnímu chování. Hrubé násilí podle psycholožky taková osoba nemusí vnímat jako hrubé. „Taková osobnost méně prožívá důsledky svého chování, které může být jiné, než jaká je společenská norma," vysvětlila. Otázka, zda Pavel Paur mohl svou ženu týrat, ale zůstala i tentokrát bez odpovědi.

Soudce už vyslechl řadu svědků, jedni jsou přesvědčeni, že Paur svou ženu dlouhodobě fyzicky i psychicky týral, druzí se muže ze Slavětína zastávají a trvají na tom, že Jana Paurová byla často velmi opilá, zranění si způsobila opileckými pády a že agresivní byla spíše ona.

Lednice na zámek

Někteří tvrdili, že se jim Paurová svěřovala, že ji manžel velmi často a hrubě mlátil, někdy i kopal, psychicky týral a že od něj chtěla odejít. V rodině se údajně zamykala i lednice, aby žena nevyměňovala zásoby za alkohol. Pavel Paur prý měl, podle některých svědků, svou manželku několikrát dokonce i pomočit ve spánku. Jana Paurová měla podle obžaloby dokonce po napadení svého manžela skončit v nemocnici.

Jiní svědci ale zase říkají, že si Jana Paurová vše vymyslela, že často lhala pod vlivem alkoholu. Tím, že se agresivním výpadům své ženy jen bránil, argumentuje i Pavel Paur. Svědci například vypověděli, že viděli Paurovou mnohokrát padat, když byla opilá, například ze schodů. Jednou také vyklopila z kočárku svou dceru, jednou měla přespat na ulici. Obviněný Pavel Paur od začátku popírá, že by svou ženu bil a dlouhodobě fyzicky i psychicky týral. Naopak říká, že se musel bránit jejím opileckým výpadům. Pokud by ho soud uznal vinným, hrozilo by mu až osm let za mřížemi,

Situace v rodině nebyla rozhodně ideální. Důkazem je i to, že oba manželé měli hned několik milenců. Vyšlo například najevo, že Pavel Paur posílal milostné SMS i přítelkyni bratra Jany Paurové.

Záhadné zmizení

Matku čtyř dětí ze Slavětína policie stále hledá, zmizela za záhadných okolností na začátku února 2013. Její zmizení tehdy nahlásil právě manžel. Její osud je záhadou, policie prověřuje několik možností – nešťastnou náhodu, kdy žena mohla zemřít například po nějakém zranění v lese, sebevraždu, vraždu, ale nadále také pracuje s verzí, že žena utekla a někde v ústraní žije.

Rodina Jany Paurové obviňuje jejího manžela, upozorňuje na nesrovnalosti ve výpovědích, myslí si, že jí něco špatného udělal. Důkazy ale nejsou. „Samozřejmě, i tuto verzi prověřujeme. Prověřování členů rodiny je v takových případech zcela standardním postupem," dodala pro Deník Alena Bartošová, policejní mluvčí.

Další soudní jednání, už osmé, je naplánováno na konec října.