V roce 2020 vyšel Pavel P. z vězení, po propuštění se ale nenapravil. Své matce od loňského května do začátku letošního roku v telefonu hrozil, že když mu nepošle peníze, tak ji zabije a zapálí byt. Následně v lednu vulgárně nadával policistům na služebně v Lounech. Na chodbě lounského soudu, který rozhodl o jeho umístění do vazby, jim vyhrožoval, že je zmlátí. Jeho agresivní chování mířilo i na soudce.

Před lounským soudem se zpovídal za popsané přečiny vydírání a vyhrožování. Ve středu 22. června uslyšel trest – tři roky vězení nepodmíněně. Důvod? Je nebezpečný pro společnost.

Krajský soud v Ústí nad Labem. Ilustrační foto
Obchodník s lidmi ne, jen kuplíř, rozhodl soud o muži v kauze krásky z Karibiku

U soudu v květnu vypovídali matka, sestra, policisté, při posledním líčení se pouštěly záznamy z kamer na chodbě soudu. Muž několikrát zopakoval, že drogy, užívá pervitin, bere a brát nepřestane. Znalec z oboru psychiatrie před soudem odmítl, že by obžalovaný byl duševně nemocný. „Je u něj rozvinutá silná závislost na psychotropních látkách a alkoholu. Jeho chování je projevem výrazné disharmonické osobnosti,“ řekl znalec.

Léčba závislosti na drogách by podle něj nebyla úspěšná, skeptický byl také v možnosti převýchovy. Obžalovaného označil za psychopata.

„O vině obžalovaného není žádný pochyb. Byla prokázána výpovědí matky, policistů, doloženými SMS zprávami, výpisy z bankovního účtu, kamerovými záznamy,“ řekl ve své závěrečné řeči státní zástupce, který navrhl dva roky vězení. Naopak obhájce požadoval zproštění obžaloby s tím, že se vina neprokázala. „Obžalovaný tvrdí, že telefonní číslo, ze kterého přišly výhrůžné SMS, nepoužíval, že patřilo někomu jinému. Vztahy s matkou má špatné, proto ho, jak uvedl, nařkla, aby ho dostala do vězení,“ stál na straně svého klienta. Incident s policisty si prý obžalovaný kvůli předávkování léky nepamatuje.

Michal Babulík s advokátem Janem Greisigerem
Na volant nesáhnete. Soud potvrdil trest šoférovi havarovaného autobusu u Blšan

Soudkyně Hana Bachová dala za pravdu obžalobě, o vině 44letého muže ve svém výroku nepochybovala. „Obhajoba nemůže obstát, důkazy hovoří o tom, že matka zajistila telefon pro svého syna. Že by si obžalovaný útok na policisty nepamatoval, vyloučil znalec,“ řekla. „Obžalovaný nemá nastavené mantinely slušného chování, musí převážit represivní složka trestu. Je mým úkolem zajistit, aby byla proti jeho výpadům ochráněna společnost,“ zdůvodnila tříletý trest vězení s ostrahou.

Pavel P. zůstává ve vazbě, středeční rozsudek není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. A bude se ze svých činů zpovídat dál. V Mostě byl obviněn z krádeže, v Pardubicích z křivého svědectví. Tohoto trestného činu se měl dopustit při vyšetřování incidentu v tamní věznici, kde část vězňů jiné odsouzené bila a nutila je nakupovat jim v kantýně.