Mohou italští vlastníci za devastaci tří památek na Lounsku, nebo nemohou? Zapříčinili svou nečinností jejich současný tristní stav? To začal ve středu 28. listopadu řešit Okresní soud v Lounech.

Mauro Piccinini a Gian Giacomo Baretti čelí obžalobám kvůli devastacím zámků v Postoloprtech a Cítolibech a zemědělského dvora v Kystře nad Ohří. Státní zástupkyně viní prvně jmenovaného z toho, že jako jednatel společností Castello Postoloprty, Castello Cítoliby a Farm Kystra, které zmíněné nemovitosti vlastní nebo vlastnily, zapříčinil špatný stav všech tří národních kulturních památek. Gian Giacomo Baretti čelí obžalobě jen v případě dvora v Kystře.

Adventní setkání na zámku Nový Hrad v Jimlíně
Zámky nespí ani v zimním čase, připravují slavnosti a tradiční adventní program

Všechny tři případy lounský soud sloučil k projednání do jedné věci. V úvodu středečního soudního líčení se četly obžaloby. Gian Giacomo Baretti požádal o projednávání bez své přítomnosti. Mauro Piccinini prostřednictvím tlumočníka hovořil k zámku v Postoloprtech. K oběma dalším obžalobám se bude moci Ital vyjádřit na druhém jednání soudu v březnu příštího roku. Pak chce soudkyně Blanka Šišová předvolat svědky a soudní znalce.

Obžaloba je ve všech třech případech podobná. „Obžalovaní řádně neplnili povinnosti vlastníků kulturní památky vyplývající z ustanovení zákona o státní památkové péči,“ uvedla státní zástupkyně Kateřina Veselá.

Nádvoří a průčelí zámku v Postoloprtech na archivním snímkuZdroj: Deník

Nádvoří a průčelí zámku v Postoloprtech na archivním snímku. 

Například u zámku v Postoloprtech došlo podle obžaloby od roku 2004 ze strany vlastníka památky k absenci komplexní péče o nemovitou kulturní památku. „Tímto nekonáním nastaly závady na střešní krytině, což způsobilo likvidační zatékání do památkového objektu. Vzhledem k dlouhodobé neúdržbě vnější fasády došlo k lokálním poruchám a neprovětrávání přízemí způsobujícímu riziko rozmachu dřevokazných hub a dalších škůdců,“ uvádí se v obžalobě.

Zámek ve Staňkovicích u Žatce
Některé zámky se opravují, jiné jsou zdevastované a světlé zítřky je nečekají

Mauro Piccinini obvinění odmítá. Podle jeho slov není stav památky tak neutěšený, jak se v obžalobě uvádí. „Je v lepším stavu, než když jsem ji přebíral,“ tvrdil u soudu.

Společnost Castello Postoloprty zámek koupila od Národní knihovny, která v něm měla depozitáře, v roce 2004. Podle obžalovaného Itala zamezil větší opravě památky dlouhé roky nevyřešený restituční spor. Ten vedla se státem dědička hlubocké větve Schwarzenbergů Alžběta Pezoldová, její nároky definitivně zamítly soudy v lednu 2015. „Dlouho nebylo jasné, komu zámek patří. Proto jsme se nemohli pustit do oprav,“ řekl Piccinini.

Svůj díl nesou vandalové a zloději

U lounského soudu také poukazoval na časté projevy vandalství a krádeží na zámku v Postoloprtech. Podle jeho slov šlo v minulých letech do oprav a údržby zámku několik milionů korun. „Mnoho provedené práce se udělalo zbytečně. Zloději ukradli ze zámku řadu věcí, parkety, měděné okapy, dveře, okna. Když jsme otvory zabezpečili, probourali se dovnitř zdí. Hlásili jsme to policii, ta pachatele nezjistila. Nechal jsem udělat expertizu, která vyčíslila škodu způsobenou krádežemi na 13 milionů korun,“ tvrdil Piccinini. Podle něj existuje plán na rekonstrukci zámku a jeho využití na nájemní byty či domov pro seniory.

Podle obžaloby se oba Italové dopustili přečinu zneužívání vlastnictví. Hrozí jim až dva roky vězení, zákaz činnosti a v krajním případě soudní zabavení zámků.

Krampus show v Žatci
Vjezd do centra Žatce bude v neděli 2. prosince kvůli Krampusu uzavřený