Okresní soud v Lounech řeší tragédii, která se stala před třemi lety v Lubenci na Podbořansku. Na fotbalovém hřišti tam zabila padající branka 13letého chlapce Jaroslava V. Rodina později podala žalobu na obec a TJ Spartak Lubenec, požaduje téměř milionové odškodné.

Soud navrhl oběma stranám smírčí dohodu. Obec i sportovní klub to ale odmítly. „Je to hrozná tragédie, ale kdybychom přistoupili na dohodu, uznali bychom tím naší vinu. Za tragédii se vinni necítíme," řekl Bohumil Peterka, starosta Lubence. „Měli jsme tři možnosti. Buď s žalobou souhlasit a zaplatit. Druhá možnost byla pokusit se mimosoudně domluvit a třetí žalobu odmítnout. V zastupitelstvu jsme schválili třetí možnost. Policie při vyšetřování žádné zavinění nezjistila a viníka neurčila. Náš právník sdělil, že žaloba ve věci viny na obci nemá opodstatnění," sdělil před časem starosta Žateckému a lounskému Deníku.

Soud projednávání případu odložil

Zaplatit odškodné odmítá i TJ Spartak Lubenec. Jeho právní zástupce u soudu argumentuje, že branka nebyla v majetku tělovýchovné jednoty a ta tedy nenese zodpovědnost za to, že nebyla ukotvena k zemi. Okresní soud v Lounech případ zatím kvůli dalšímu dokazování odložil.

K tragédii došlo v pondělí 3. října 2011 kolem 18. hodiny v areálu Spartaku Lubenec. Na chlapce, který si hrál s kamarády, tehdy spadla kovová přenosná branka a udeřila ho do hlavy. Na místě zemřel. Branka nebyla zajištěna, chlapec se na ní měl údajně houpat. Policie viníka nenašla a případ po několika měsících odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal.