Dva rozdílné verdikty vynesl Okresní soud v Lounech nad dvěma muži, kteří byli obviněni z pašování 4,5 kila marihuany. Zatímco 42letého Vietnamce The Hung Trana poslal na tři roky do vězení a na pět let ho vyhostil z republiky, 36letého Čecha Aleše Hambálka osvobodil. „Nebyly proti němu přímé, ale v podstatě ani nepřímé důkazy. Soud proto rozhodl podle právní zásady v pochybnostech ve prospěch obžalovaného,“ řekla soudce Kamil Vacík.

Obžaloba vinila oba muže z toho, že v autě převáželi marihuanu, která by měla na černém trhu cenu více než milion korun. Konopí vyzvedli 20. září 2011 v Praze u Thomayerovy nemocnice. Tranovi ho tam předal jiný Asiat. Vietnamec marihuanu uložil na zadní sedadlo Volkswagenu, kde ji přikryl dekou. Vůz řídil Hambálek, který s sebou měl též svého 12letého syna, který měl údajně na marihuanovém balíčku během cesty sedět. U Chlumčan na Lounsku automobil zastavili celníci, kteří drogu objevili.

Cesta za tajemnou přítelkyní

Oba obžalovaní u soudu shodně tvrdili, že se vzájemně vůbec neznají. Vietnamec Tran uváděl, že jel do Prahy s Hambálkem jen jako spolujezdec. Měl údajně namířeno za svojí přítelkyní. Soudu však nedokázal říct ani její bydliště, ani telefonní číslo. S tajemnou ženou se navíc nakonec vůbec nesetkal. Během cesty mu údajně po telefonu sdělila, že nebude doma.

Jak se do Volkswagenu dostala taška s marihuanou, Tran prý vůbec netušil. „Když jsme stáli u nemocnice, tak jsem zahlédl v jiném autě své známé. Šel jsem k nim a chvíli jsme si povídali. Poté, co jsem se vrátil do vozu k panu Alešovi, už tam taška byla,“ tvrdil. Dodal, že s obžalovaným Hambálkem se po celou cestu nebavil, protože neumí česky. Dorozumívali se jen posunky.

Ztráta čichu jako důkaz

Hambálek soudu předložil zcela odlišnou verzi celého příběhu. Podle té jel do Prahy na žádost svého vietnamského souseda Tonyho, který ho poprosil, aby do hlavního města zavezl právě Trana. Ten zde měl údajně vyzvednout nějaké auto. „Tran mě navedl před Thomayerovu nemocnici. Tady pořád říkal jen čekat, čekat, čekat. Pak přijelo auto s dvěma mladými Vietnamci. Tran si vzal z našeho vozu tašku a šel k nim. Tašku posléze přinesl plnou a dal ji na zadní sedadlo,“ vypověděl před soudem Hambálek.

O tom, že je v tašce marihuana, se prý dozvěděl, až když je zastavili v Chlumčanech celníci. Specifický zápach konopí, který se musel při takovém množství marihuany autem linout, necítil. „Přišel jsem o čich, když jsem nastydl,“ vysvětloval.

Na dotaz soudu, proč s sebou do Prahy bral svého dvanáctiletého syna odpověděl, že to byla jen náhoda. „Dal jsem mu předtím zaracha, protože zlobil. Manželka mi pak řekla, ať kluka vezmu s sebou, aby neseděl doma.“

Soud nakonec Hambálka zprostil obžaloby, protože se neprokázalo, že by se na činu podílel. Znalec dokonce potvrdil, že skutečně v minulosti ztratil čich, a proto nemohl „trávu“ v autě odhalit.

Rozsudek zatím není pravomocný

Hůře dopadl Vietnamec Tran. Toho soudce poslal na 3 roky natvrdo za mříže a na 5 let ho vyhostil z Čech. „Obžalovaného usvědčoval muž, který uvedl, že mu v Praze marihuanu skutečně předal. Následně i esemeska, ve které byl pokyn, kolik má za drogu zaplatit. Byl také zachycen na monitorovací kameře v Praze, jak vystoupil z auta a mluvil s dalšími lidmi,“ odůvodnil odsuzující verdikt soudce.

Tran se proti rozsudku na místě odvolal, není tedy pravomocný. Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozilo obžalovaným 2 až 10 let ve vězení.

Připomeňte si: Vietnamec s Čechem převáželi 4,5 kila marihuany