Osm lidí je obviněno z trestného činu krácení daně, poplatků a podobné povinné platby. Jsou obviněni také z trestného činu porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou.

Stát tím připravili ve 140 případech o téměř 50 milionů korun.

Stanuli před ústeckým Krajským soudem, kde od včerejška čelí obvinění, že prý podváděli při dovozech zboží z Číny a Vietnamu.

Státní zastupitelství se domnívá, že policie odhalila jenom malou část nelegálních obchodů organizovaných s pomocí různých společností. Krátce před zatčením měli lidé ze skupiny připravovat ještě další firmu, která by také legalizovala podivný dovoz zboží.

Odhalili jenom špičku ledovce?

Vyšetřovatelům se prý ze stovek obchodů podařilo přes mezinárodní právní pomoc získat originály jenom některých faktur z Číny a odhalit padělky i některých dalších dokumentů. Podle nového trestního zákoníku jim hrozí 5 až 10 let vězení.

Obžalovaní před krajským soudem

Jan Hulín z Varnsdorfu, žijící v Chomutově
Dung Phung Quoc z Hanoje, žijící v pražských Modřanech
Petra Kopečná z Valašského Meziříčí, žijící v Rozvadově
Lubomír Charvát, žijící v Chomutově
Pavel Kouba z Žatce, žijící v Chomutov
Čeněk Krobot z Varnsdorfu, žijící v Chomutově
Miroslav Resler z Moravské Třebové, žijící v Chomutově
Renáta Hulínová z Ostravy, žijící ve Vysoké Peci na Chomutovsku

Všichni obžalovaní až na Reslera byli přítomni. Resler se omluvil z celého jednání před soudem a vyslovil souhlas s konáním přelíčení v jeho nepřítomnosti kvůli nemoci. Ze zbývajících sedmi obžalovaných bylo šest předvedeno do soudní síně z vazby. Jenom Hulínová přišla k soudu sama, protože je na svobodě.

Dvouhodinová obžaloba

Dvouhodinové čtení 29 stran obžaloby začínalo výčtem hříchů manželů Hulínových, kteří v roce 2005 v Rumburku chtěli zkrátit daň z přidané hodnoty pomocí jejich společnosti Limax plus sídlící v Lipové u Šluknova.

Hulín byl od poloviny roku 2005 jako podnikatel ve společnosti Limax plus a jako ředitelka tam vystupovala jeho manželka Renáta.

Hulín se seznámil s Dung Phung Quocem a organizovali dovoz zboží z Číny a Vietnamu. Získávali prodejce na českém území, především Vietnamce a Číňany. O zisky se dělili a pomáhali při vytváření dokladů k dovozům zboží ze zahraničí do Čech.

Kopečná vytvářela falešné doklady nebo jejich padělání zajišťovala od jiných osob a zabezpečovala dovozy kontejnerů se zbožím. Její role byla podle obžaloby do značné míry klíčová, protože přes svou firmu Haimark organizovala dovoz zboží z Číny a Vietnamu. Krobot, bratranec Hulína, založil společnost CV - SERVIS, kam směřovalo zboží dovážené do ČR. Také Kouba si koupil společnost Garance plus, přes kterou dovážel stejné zboží. Podobně se do těchto obchodů měl namočit i Resler se společností DROM.

Obžalovaný Charvát pracoval jako celní deklarant. Měl vyřizovat celní řízení a papírově zajišťovat vše potřebné, aby se zboží dostalo bez potíží na české území.

Čarování s doklady, aby neplatili na daních (poplatcích) tolik, kolik by museli, prováděli podle obžaloby především v pronajatém hnízdě v pověstném vietnamském areálu SAPA v Praze – Libuši. Z tohoto centra koordinovali dovoz zboží.

Fiktivní dovoz nejen do Norska

Manželé Hulínovi podle obžaloby v roce 2005 v Rumburku chtěli zkrátit daň z přidané hodnoty pomocí společnosti Limax plus, sídlící v Lipové u Šluknova.

Na finanční úřad předložili řadu faktur o vývozu zboží do Norska a tím chtěli zboží osvobodit od daně, protože směřovalo mimo ČR. Tím došlo ke zkrácení daně o téměř 9,4 milionu korun. Fiktivně vyváželi zboží také na Ukrajinu. Ve skutečnosti zboží kupovali lidé v ČR.

Milionové celní machinace

Přes sedmdesát případů policie a celníci zaevidovali u dovozu zboží z Vietnamu a Číny do ČR, kdy s pomocí padělaného osvědčení o původu zboží bylo zboží uvolněno do volného oběhu. Stát tím měl přijít o mnoho milionů korun.

Při celním řízení byl předkládány padělané doklady, které podle obžaloby obvinění vytvořili. S jejich pomocí platili nižší daně a clo.

To vše v dalších dnech a týdnech bude projednáváno před ústeckým soudem.