Pivo za více než čtrnáct milionů prodal 44letý mostecký prodejce Petr Kořenský, ale tržby pivovaru neodevzdal. Protože se dostal do potíží, peníze za pivo od pivovaru Staropramen si začal nechávat pro sebe.

Nakonec byl obžalován pro dluh ve výši 14 568 373 korun. Případ se dostal až k soudu, který podnikatele poslal na 6,5 roku do vězení. Trest si ale Kořenský odsedět zatím nepůjde. Už dříve zmizel a policii se ho dosud nepodařilo najít.

Podnikatel zmizel

Kořenský obhospodařoval v Mostě centrální sklad, odkud distribuoval Staropramen do okresů Most, Chomutov, Louny, Teplice, Litoměřice a Ústí. Dostal se do finančních potíží a od října 2002 do září 2003 si začal nechávat část peněz za rozvezené zboží. Když byl vyslýchán na policii v září 2005, rozhodl se mlčet. Svědků ale bylo dost, aby popsali jakým způsobem k tak vysokému dluhu došlo. Podnikatel záhy zmizel.

Státní zástupce proto nakonec vypracoval obžalobu proti Kořenskému jako proti uprchlému. Situace se do dnešního dne nezměnila. Mostecký podnikatel je v celostátním pátrání od roku 2006, hledá ho také okresní soud v Teplicích.

Ústecký krajský soud zahájil proces proti podnikateli v jeho nepřítomnosti. Za Kořenského byl přítomen u soudu obhájce. Krajský soud odsoudil Kořenského na 6,5 roku vězení.

Dříve mluvil

Pokud zapátráme v policejní paměti, přece jenom Kořenský jednou s policisty ochotně mluvil. Tehdy ale byl jenom v pozici běžného svědka.

V Mostě 17. dubna 2000 v restauraci Mostecká pivnice došlo ke třem výbuchům. Tehdy kolem 2.30 hod. ráno byly detonace v objektu nahlášeny na policejní tísňovou linku 158. Někdo umístil v přízemí restaurace tři nástražné bomby, zkonstruované k odpálení vojenské trhaviny pomocí mobilních telefonů.

Jeden z těchto výbušných systémů naštěstí selhal. Přesto byla značně narušena statika celého domu.

Kvůli výbuchu byla provedena kriminalisty prověrka obchodních dodavatelů do restaurace Mostecká pivnice. Byl proto vyslechnut i Kořenský, který dodával pivo. Tehdy vypovídal ochotně, protože s explozemi neměl nic společného. Ale o pět let později na policii kvůli 14,5 milionům dluhu neřekl raději ani slovo.