V jeho věku si mladí lidé užívají na diskotékách a připravují se na maturitu. On si pořídil kuklu, pistoli a začal přepadat lidi.

O kom je řeč? O dnes již 21letém mladíkovi z Mostu, který se před dvěma a půl lety coby student Obchodní akademie v Teplicích vydal na zločineckou dráhu. U soudu teď plakal a omlouval se.

Příliš mu to nepomohlo. Za 8 loupeží má strávit 4 roky za mřížemi.

Večerky, cestující,
náhodní chodci

Mladík poprvé do ulic vyrazil s poplašným revolverem a kuklou v říjnu 2007. Svoji loupežnou sérii začal v Mostě na zastávce Pod Lajsníkem, kde přepadl mileneckou dvojici. Tři dny nato zaútočil na ženu u mosteckého stadionu, která šla zrovna z nákupu. Přes vánoční svátky si dal pokoj. Na lup se znovu vydal až 17. ledna 2008. Tentokrát vytáhl pistoli na mladou dívku ve vlaku v Žatci. Poslední lednový den si pro změnu zašel pro peníze do mostecké večerky v Sukově ulici.

Během prvního únorového týdne pak stihl mladý maturant hned čtyři vloupačky. V Mostě přepadl trafiku U Barona a večerku ve Dvořákově ulici. Poslední dva zločiny spáchal v Praze. Pátého února obral mladou ženu v kupé vlaku v zastávce na Smíchově. Dva dny nato se vydal s revolverem v ruce do pražské pobočky České spořitelny. Zatímco z předcházejících loupeží si odnášel většinou jen pár stokorun nebo tisícikorun, tentokrát to byla „velká rána“. Pracovnice za přepážkou mu totiž ve strachu o svůj život dala 250 300 korun.

Přepadení lidé se u soudu shodli, že pachatel sice nebyl hrubý, nikomu neublížil, ale když na ně v kukle mířil revolverem, nebylo to vůbec nic příjemného. „Já jsem si nejdřív myslela, že je to nějaká sranda. On ale vytáhl pistoli a říkal: To není legrace, dej mi dva tisíce korun. Tak jsem mu hodila patnáct set. Pak odešel,“ popsala přepadení prodavačka z trafiky U Barona, která podle svého zaměstnavatele byla po odchodu lupiče z prodejny v takovém šoku, že se třásla po celém těle.

Šok si z přepadení odnesla i mladá žena, na kterou student zaútočil u mosteckého stadionu, když šla z nákupu. „Když manželka přišla po přepadení domů, tak plakala,“ uvedl u soudu její muž. Sama žena při výpovědi přiznala, že se nějaký čas bála chodit sama venku.

Přiznání s pláčem

Obžalovaný mladík před soudem nezapíral. Ke všem činům se přiznal a litoval jich. Tvrdil, že se na zločineckou dráhu vydal kvůli špatné sociální situaci v rodině (matka je těžce nemocná a otec na něj výživné neplatil). Z tohoto důvodu prý neměl peníze na oblečení, jídlo a pomůcky do školy, proto si hotovost rozhodl opatřit zločinem. Každému z poškozených, kteří vypovídali v soudní síni jako svědci, se obžalovaný osobně omlouval. Často při tom i plakal.

Emotivní byla též jeho závěrečná řeč, kterou kvůli slzám a třesoucímu se hlasu skoro ani nedokončil.

„Omlouvám se. Dnes vím, že existují i jiná řešení než loupeže. Když jsem se setkal s poškozenými, tak jsem se cítil trapně a poníženě. Nebylo snadné vysvětlovat rodině a známým, proč jsem to udělal. Co mě to napadlo. Chci dokázat, že nejsem zločinec. Způsobenou škodu už jsem začal splácet a jsem připraven ji celou uhradit. Začal jsem se starat o svoji těžce nemocnou matku. Chci soud ujistit, že už nic podobného nikdy neudělám. Je mi to moc líto,“ říkal rozechvěným hlasem mladý muž. V soudní síni seděla v tu chvíli i jeho starší sestra, které po celou dobu tekly po tvářích slzy.

Neuvěřili mu

Senát však byl neoblomný. Mladíka poslal na čtyři roky do vězení. Neuvěřil mu totiž, že loupil jen proto, že neměl na své základní potřeby.

„Obhajoba obžalovaného je účelová. Když při jedné loupeži dostal dva tisíce korun, tak mohl jíst týdny třeba jen rohlíky s máslem. On však v dalších dnech spáchal další loupež, až to celé vyvrcholilo loupeží bankovní. Jeho spolužák navíc tvrdil, že chodili do barů a kasin,“ odůvodnil rozsudek soudce Pavel Plch. Dodal, že obžalovanému přitěžuje též značná škoda a fakt, že až na jednu výjimku se choval zbaběle a přepadal jen ženy. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný mladý muž sice po poradě s advokátem trest přijal. Lhůtu na odvolání si však nechal státní zástupce.

Loupežná série



17. 10. 2007 – Pod Lajsníkem v Mostě
Mladík přepadl mileneckou dvojici. Přestože měl na hlavě kuklu a v ruce pistoli, tak ho mladí lidé ignorovali. Odešel s nepořízenou

20. 10. 2007 – U stadionu v Mostě
Mladík přepadl mladou ženu, když šla večer z nákupu. Opět měl na hlavě kuklu a v ruce zbraň. Dotyčné ženě sebral peněženku

17. 1. 2008 – Ve vlaku v Žatci
Mladík namířil revolver na mladou ženu v kupé vlaku. Ukradl jí peněženku

31. 1. 2008 – Večerka v Sukově ulici v Mostě
Zakuklený mladík přepadl s pistolí v ruce vietnamské prodejce. Získal 8 tisíc korun. Peníze se mu ale měly venku při útěku rozsypat

2. 2. 2008 – Trafika U Barona v Ševčíkově ulici v Mostě
Mladík přepadl prodavačku. I tentokrát měl na hlavě kuklu a v ruce pistoli. Po ženě chtěl 2 tisíce korun, dostal 1500 korun

4. 2. 2008 – Večerka ve Dvořákově ulici v Mostě
Ozbrojený mladík mířil pistolí na vietnamskou prodavačku. Ta přivolala otce. Pachatel se lekl a utekl

5. 2. 2008 – Kupé vlaku ve stanici Praha–Smíchov
Mladík namířil pistoli na mladou ženu v kupé a obral ji o mobilní telefon. Tentokrát neměl na hlavě kuklu. Dotyčná loupež ohlásila a shodou náhod pachatele přitom uviděla na hlavním nádraží, kde ho policisté následně zadrželi. Lup měl ještě u sebe.

7. 2. 2008 – Pobočka České spořitelny v Praze
Mladík vytáhl v pobočce spořitelny pistoli a namířil ji na úřednici za přepážkou. Ta mu ze strachu o svůj život vydala 250 300 korun. Peníze si dal pachatel do batohu a zmizel