Z týrání svého sedmiletého syna je obviněn 37letý muž z Lounska a jeho o rok mladší družka z Prahy.

Od března 2008 do dubna 2009 měli dítě, které navíc trpí hyperkinetickým syndromem (hyperaktivita a porucha pozornosti) vulgárně urážet a nepřiměřeně ho trestat. Konkrétně ho mlátit vařečkou nebo ramínkem a zavírat ho na toaletu či do komory. V jednom případě měl dokonce otec hodit hocha na umyvadlo v koupelně takovou silou, až si vyrazil zub.

Vinu popírají

Obviněný muž se ženou nyní stanuli před Okresním soudem v Lounech. Podle trestního zákoníku jim hrozí od 2 do 8 let vězení.

Obžalovaní vinu kategoricky odmítají. Tvrdí, že chlapci rozhodně neubližovali. Otec pouze připustil, že dal synovi, když zlobil, asi třikrát na zadek, jednou z toho vařečkou. Na umyvadlo v koupelně prý dítě upadlo samo.

Výslech chlapce

Hoch při výslechu na policii nicméně tvrdil něco jiného. „Tatínek mě považuje za debila. Já chci, abyste tátu zatkli, protože mě mlátil. Bolelo to,“ říkalo dítě policistům. Zároveň klučina uvedl, že by se chtěl s otcem opět vídat. Již rok a půl totiž žije na základě předběžného opatření soudu u babičky. Vlastní matka mu zemřela. „Chci u táty bydlet, ale jen v neděli. Jinak ne,“ řekl konkrétně chlapec. Na to otec reagoval tím, že jeho syn je v současné době nepříznivě ovlivňován právě babičkou. „Vymývá mu mozek,“ tvrdil.

Svědek a posudky

Před soudem stanul jako jeden ze svědků soused rodiny. Ten při výslechu uvedl, že byl velmi překvapen, z čeho je muž se svojí družkou obviněný. „Co se dělo u nich doma, to nevím. Ale venku se chovali jako normální rodina. Obžalovaný měl doma pořádek, jaký se u otce, který sám vychovává dítě, vidí jen málokdy,“ vypověděl.

U soudu zazněly též znalecké posudky z oboru psychiatrie a psychologie na oba obžalované. Závěry odborníků příliš lichotivé nebyly. Podle nich oba dospělí chtějí sice dítě vychovávat, ale k jeho potřebám jsou málo vnímaví. Otec je navíc útočný až agresivní. Se závěry psychologických posudků obžalovaní hrubě nesouhlasili.

Soud verdikt v případu zatím nevynesl. Kvůli dalšímu dokazování a výslechu svědků bylo hlavní líčení odročeno.