Tři obviněné osoby jsou výsledkem zásahu policie, který se uskutečnil minulou středu brzy ráno v Lounech a na dalších místech. Při dramatické ranní akci šlo zřejmě o pašování chráněných zvířat či rostlin. Nebo jejich částí.

Zásah probíhal současně na čtyřech místech - dvou v Praze, jednom v západních Čechách a jednom v Lounech. Obvinění si vyslechly tři osoby. „Na všechny byla uvalena vazba. Obviněny byly podle paragrafu 299, tedy pro neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," uvedl Tomáš Hulan, mluvčí Krajského ředitelství policie Hlavního města Prahy, které akci realizovalo.

Připomeňte si: Pražští policisté časně ráno vtrhli do prodejny v Lounech

Pražští policisté při přípravě velmi úzce spolupracovali s Generálním ředitelstvím cel. Z toho se dá usuzovat, že s největší pravděpodobností šlo o pašování chráněných druhů nebo nelegální obchod s jejich částmi. Zmíněný paragraf trestního zákona hovoří také o usmrcení, zničení či zpracování chráněných a ohrožených rostlin či živočichů, jejich opatření či nabízení.

Konkrétnějších informací je zatím stále málo, případ je pod embargem dozorujícího státního zastupitelství. „Dá se očekávat, že bude trvat až do příštího týdne," dodal T. Hulan.

Muže vyvedli z obchodu a spoutali

Pražská zásahová jednotka před týdnem vtrhla do vietnamského obchodu s oblečením na lounském Suzdalském náměstí. Na místě se pohybovali kriminalisté v civilu i celníci. Podle očitých svědků tam bylo chvíli „pěkně horko". „Z několika dodávek v pět hodin ráno vyskákali maskovaní a ozbrojení policisté. Přivedli nějakou ženu, vypadala jako Vietnamka, a pak se strašným křikem vběhli dovnitř," popsala Deníku události náhodná svědkyně. Podle ní byl zadržen a spoután nejméně jeden člověk z obchodu, podle vzhledu se mohlo rovněž jednat o Vietnamce. Už další den byl ale krámek normálně otevřen. Cílem byl tedy zadržený člověk, nikoliv prodejna jako taková.