Chtěl milion na přilepšenou, nemá nic a ještě ho čeká už brzy soud kvůli údajnému přijetí úplatku. Policisté Josefa H. chytili přímo při přebírání peněz, zadokumentované mají také vyjednávání o všimném. Devětačtyřicetiletému odboráři ze Žatce hrozí za jeden z největších úplatkářských skandálů v okrese Louny tři až deset let vězení.

„Aktuálně dokončuji studium spisu a předpokládám, že do poloviny srpna podám obžalobu v tomto případu," řekl Deníku k aktuálnímu vývoji v kauze Radim Dragoun, lounský okresní státní zástupce.

Před půl rokem chytili kriminalisté předsedu odborové organizace Stavba ČR Prefa Žatec Josefa H. v polích za Žatcem přímo při přebírání peněz. Policisté ho sledovali a po šestiměsíčním vyšetřování míří případ před soudce.

Milion za funkci?

Muže zadrželi policisté letos v březnu v polích za Žatcem směrem na Holedeč. Odborářský předák si údajně řekl o úplatek za to, že odstoupí z funkce předsedy organizace a umožní tak převod dlouho nevyužívaného odborářského rekreačního objektu v hodnotě milionů korun na Náchodsku pro konkrétního zájemce. Ten se měl, jen kvůli snazšímu získání chaty, po něm stát novým šéfem odborářů.

„Pět set tisíc korun měl obviněný obdržet před odstoupením z funkce předsedy, druhou část po zvolení podnikatele, který měl o budovu zájem. Právě při předávání první části peněz ale policisté předsedu odborové organizace zatkli. Muž se k trestné činnosti přiznal," popsal případ Martin Nýdrle, vedoucí hospodářské kriminálky Policie ČR v Lounech.

Obviněný Josef H. podle policistů věděl, jak zajistit zprostředkování nevyužívané rekreační chaty na Náchodsku pro konkrétního podnikatele, a znal dlouhodobého zájemce o atraktivní nemovitost. A tak si devětačtyřicetiletý muž řekl zájemci o úplatek jeden milion korun. Podvod měl naplánovaný do detailů. Peníze pěkně půlku předem, zbytek po dokončení „obchodu".

Policie má důkazy

S podnikatelem se předseda odborové organizace Stavba ČR Prefa Žatec, která dlouho nevyužívanou chatu za několik milionů vlastní, sešel v závěru letošního ledna v jedné restauraci v Žatci a nabídl mu, za úplatek, zprostředkování využívání nemovitosti. Za jeden milion korun se měl odborář vzdát své funkce předsedy a zajistit dosazení podnikatele na předsednický post. Jemu by se pak otevřela cesta k nakládání s budovou podle jeho představ. Odboráře ale začali policisté sledovat a mají tak důkazy i z vyjednávání o úplatku.

Nafilmované mají také předání úplatku v březnu v polích na „tankové cestě" nad Žatcem. Devětačtyřicetiletý muž byl vyšetřován na svobodě, hlavně kvůli tomu, že se k činu doznal a s policií spolupracoval.

Spekuluje se také o úloze podnikatele v případu. Obviněný nebyl, a tak se zdá, že právě on na úplatek upozornil. Policie ale tyto spekulace nekomentuje.