Počet vražd a pokusů o vraždu je letos na severu Čech (Liberecký a Ústecký kraj) rekordně nízký. Policisté zatím evidují 13 těch nejhorších trestných činů, z toho sedm dokonaných vražd a šest pokusů o vraždu. Za posledních dvacet let jde o nejmenší počet nejtragičtějších událostí.

Mrtvé děti a mučené ženy

Přesto se mezi nimi najdou opravdu otřesné případy. K těm nejhrůznějším patří vraždy novorozenců. Za posledních devět měsíců vyšetřovali kriminalisté na severu Čech hned tři úmrtí dětí. V Lovosicích utopila žena své novorozené dítě v záchodové míse. V Jablonném v Podještědí našli policisté mrtvou holčičku v igelitové tašce v kompostu. V Liberci zemřel chlapec na udušení poté, co ho matka porodila na záchodě.

Rozum zůstává stát i nad případem z České Lípy. Muž tady terorizoval svoji družku tak, že málem umřela. Kopal ji, bodal a do řitního otvoru ji zasunul násadu.

Muka si prožila také 13letá dívka z Podbořan, kterou 18letý lupič svázal do kozelce tak, že se málem udusila. Zachránil ji příbuzný, který přišel do bytu, kde polomrtvá školačka ležela. Více o případu zde.

Zabíjel nůž, bodnutí byla smrtelná

V dalších sedmi případech byl vražednou zbraní nůž. V Bílině pobodal kamarád kamaráda. Bodnutím skončila též hádka dvou mužů z Hrádku nad Nisou. V Ralsku pobodal muž ženu v karavanu. V Mostě zabil nožem soused souseda. Ve Stráži pod Ralskem našli policisté ubodané dva bratry. Pachatel je zatím neznámý. V Kadani usmrtila nožem žena svého druha. Nůž vytáhl na svého známého také jeden muž ve Vejprtech na Chomutovsku. V tomto případě napadený bodnutí přežil.

Ohromné štěstí měl též Ukrajinec v Liberci, kterého jeho opilí kamarádi vyhodili z okna. Pád přežil.

Kolik ještě vražd do konce roku?

Přestože je podle statistik na severu Čech vražd a pokusů o vraždu letos zatím nejméně za posledních dvacet let, může konec roku ještě nepříjemně překvapit. Podle advokáta Jaroslava Janečka je velmi pravděpodobné, že se další násilné činy stanou v pátek či o víkendu.

„Nebezpečí agresivních útoků vzrůstá vždy s příchodem pátku a během víkendu, kdy lidé pijí alkohol více než v průběhu týdne. Scházejí se s kamarády, rodinami a řeší problémy, na které není v průběhu týdne čas,“ objasnil Janeček. Rizikovým je podle něj též prosinec. „Lidé jsou rozjitřeni, bilancují před koncem roku a jsou citliví vůči tomu, co je může čekat. Proto riziko fatálních střetů mezi lidmi stoupá,“ dodal Janeček.

František Roček, Monika Procházková