Přijali čtyři celníci úplatek, nebo nepřijali? To řeší Okresní soud v Lounech, u kterého ve čtvrtek 16. května pokračovalo hlavní líčení. Podle žalobce přijali úplatek 30 tisíc korun, za což poradili vietnamské obchodnici, jak se vyhnout trestnímu řízení. Při razii v roce 2015 v domě v Žatci, který měla pronajatý a kde provozovala obchod s potravinami, u ní našli dvě stovky kartonů neokolkovaných cigaret. Část z kontrabandu si navíc měli celníci údajně ponechat.

Podle obžaloby celníci ženě za úplatek poradili, aby sepsala fiktivní nájemní smlouvu na část bytu nad večerkou, který obývala a kde nalezli velké množství nezdaněných cigaret a tabáku, na jiného muže. Ten v té době už odletěl do Vietnamu. Tím by se vyhnula trestnímu stíhání. Na případ se přišlo při vyšetřování jiného daňového případu, který se týkal vietnamské provozovatelky večerky. Ta se v telefonických hovorech s rodinou a přáteli o celní kontrole z roku 2015 zmínila hned několikrát. Její hovory ale v té době odposlouchávali kriminalisté.

„Dala jsem jim trochu peněz“

Právě odposlechnuté telefonní hovory vietnamské obchodnice se ve čtvrtek u lounského soudu přehrávaly a následně tlumočily do češtiny. V hovorech několikrát řekla, že úplatek dala a že vlastnictví neokolkovaných kartonů cigaret svedla na někoho jiného. „Dala jsem trochu peněz, aby protokol sepsali se špatnými údaji,“ řekla například v telefonátu se svou matkou ve Vietnamu. V jiném hovoru zase říká, že přišla o 150 tisíc korun kvůli zabaveným cigaretám a úplatkům. Komu konkrétně ale úplatky dala, v přehrávaných odposleších u soudu nezaznělo.

Výstava Bylo tu..., není tu... v ulicích Loun. Zrekonstruované historické pohlednice ukazují, jak konkrétní místa vypadala před desítkami let
Bylo tu..., není tu... už pošesté ukáže pozapomenuté Louny

Státní zástupce obžaloval čtveřici celníků nejen z přijetí úplatku, ale i ze zneužití pravomoci úřední osoby a z nadržovaní. Hrozí jim trest odnětí svobody od tří do deseti let.

Celníci před soudem už dřív vinu popřeli. „Žádný úplatek jsem nevzal, nebyl mi nabídnut, cigarety či tabák jsem si neponechal,“ prohlásil jeden z obžalovaných, který byl při zmíněné razii vedoucím hlídky. Vinu odmítli všichni obžalovaní. Tři z mužů byli postaveni mimo službu, čtvrtý od celníků odešel.

Vrchlického divadlo v Lounech
Dokončení piazzetty u Vrchlického divadla v Lounech? Třetím termínem je červen

U soudu se také řeší, zda domovní prohlídka v obchodě a bytě vietnamské prodavačky proběhla v souladu se zákonem a předpisy Celní správy ČR. K tomu už dřív vypovídali v roli svědků nadřízení obžalovaných a další příslušníci z Celní správy.

Soudní proces začal loni v listopadu. Soudkyně Hana Bachová postupně vyslechla všechny obžalované i svědky, skončilo i přehrávání policií odposlechnutých telefonických hovorů. „Dokazování skončilo. Na příštím jednání zazní závěrečné řeči obhajoby a obžaloby a bude vynesen rozsudek,“ uvedla soudkyně.

Závěrečné jednání naplánovala na polovinu června.