„Poznatky o možném páchání trestné činnosti získali policisté v souvislosti s prověřováním jiného případu. Díky rozsáhlé operativní činnosti se jim podařilo zjistit informace o tom, že v září loňského roku mělo dojít ke krádeži výrobních součástek a poté k jejich prodeji,“ popsala policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

Na organizované krádeži se mělo podílet celkem pět mužů ve věku 34, 37, 41, 46 a 47 let. Čtyři z nich byli zaměstnanci poškozené společnosti. V průběhu září se podle zjištění kriminalistů měli dohodnout na odcizení zmíněných součástek z areálu společnosti. „Na konci září měl pak jeden z nich zkontaktovat svého kolegu a sdělit mu, že má domluveného řidiče na odvoz odcizeného zboží, takže je třeba zboží připravit. Následně během noční směny došlo k vyskladnění tohoto materiálu a jeho přípravě na odvoz. Další den byl materiál z areálu odvezen nákladním automobilem na předem dohodnuté místo,“ popsala mluvčí s tím, že všichni muži postupovali podle domluveného plánu, každý z nich se měl na popsané krádeži podílet vykonáním určité části. Hodnota odcizených součástek byla vyčíslena na nejméně půl milionu korun.

Veřejné projednání záměru společnosti HP Pelzer v Žatci probíhalo on-line.
Rakovina, zápach, hluk. Při online jednání o Pelzeru v Žatci padla řada otázek

O několik dní později měli další dva muži ve věku 21 a 46 let převzít odcizené zboží od jednoho ze zmíněných zaměstnanců, jemuž měli vyplatit předem domluvenou cenu, celkem více než 5 tisíc eur. „Toto zboží, o němž zřejmě věděli, že je kradené, pak měli prodat zatím nezjištěné osobě se ziskem více než dva tisíce eur,“ sdělila mluvčí. Osoby podílející se na krádeži si měly rozdělit několikatisícové odměny z utržených peněz.

Po získání potřebných informací policisté zadrželi podezřelé muže a zahájili jejich trestní stíhání. Pětici obviněných, kteří se měli podílet na samotné krádeži, hrozí za tento trestný čin spáchaný v rámci organizované skupiny až osmileté tresty. Dalším dvěma obviněným, kteří se budou kvůli prodeji odcizených součástek zpovídat z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, by mohl soud v případě uznání viny uložit až šestiletý trest odnětí svobody.