Za loňské ubodání nezletilé dcery potvrdil ve středu odvolací pražský vrchní soud Milanu Torákovi z Jablonce nad Nisou výjimečný trest 26 let vězení. Motivem činu bylo to, že Torák žárlil na dívčinu matku. Žena, která v té době pracovala v zahraničí, slyšela vraždu svého dítěte při hovoru přes internet.

„Nešlo o typický projev žárlivosti. Agrese se obrátila proti úplně jinému člověku, který s tím neměl nic společného. Jednalo se o demonstraci síly, obžalovaný dceru usmrtil v podstatě v přímém přenosu. S takovou demonstrativností činu se snad odvolací soud ještě nesetkal," uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Dívčiny nejbližší s Torákovovým odvoláním k vyšší instanci a snížením trestu nepočítali. Maminka dívky prostřednictvím telefonu uvedla, že snížení trestu by bylo absolutním znevážením všeho.

„Snížení trestu by bylo absolutní znevážení…" uvedla matka zavražděné dívky.

Krajský soud v Liberci v druhé polovině letošního dubna vyměřil za vraždu šestadvacet let, tehdy Torák uvedl, že je mu jedno, jaký trest dostane.

PŘED DOMEM, kde Johanka bydlela hoří svíčky, leží květiny. Kamarádi píší vzkazy.

Smrtí vyhrožoval 
už v minulosti

O tom, že ublíží sobě a své dceři mluvil Torák už v minulosti. Podle výpovědi jeho přítelkyně při pobytu v Sedmihorkách neustále požadoval její přítomnost na Skype. „Vyhrožoval, že to jinak napálí autem do zdi a budu je pak mít na svědomí," popsala už dříve jeho družka a matka dívky Marcela Dostrašilová. Torákovo chování přesahovalo hranice běžného žárlení.
„Docházelo k jejímu sledování až s rozsahem stalkingu," poznamenal soudní znalec Pavel Štych.

V sobotu nad ránem došlo v Jablonci k rodinné tragédii. V podkroví činžovního domu na křižovatce ulic Mlýnská a Svatopluka Čecha ubodal dvanáctiletou dívku podle všeho její otec. Policie pachatele zadržela. Co jej k činu vedlo nelze předjímat.

Útok byl veden obrovskou silou a měl okamžitě fatální následky.

Osudné ráno 15. 9. po třech pivech

Torák napadl svou dvanáctiletou dceru loni v září kuchyňským nožem.

Tragédii odstartovala hádka mezi Milanem Torákem a matkou dívky. Ten pod vlivem emocí zasadil 15. září 2012 nad ránem své dvanáctileté dceři dvanáct bodných ran do horní části těla, 
z toho šest do hrudníku. Celý incident přitom sledovala po Skype jeho partnerka v Saudské Arábii.  „Říkala, co uděláš, ty sračko, a pak se mi zatmělo," uvedl ke konfliktu s partnerkou Torák tehdy při výslechu na policii.

Došlo k tomu po ostré hádce  přes Skype. Do jejího hovoru s dcerou se totiž připojil uživatel z Alexandrie v Egyptě, což si Torák vyložil tak, že má jeho družka poměr s Egypťanem. Žena zavolala svému synovi a sousedce, aby do bytu přišli na pomoc dceři. Toráka to rozčílilo a začal dceru bodat.  Zasadil jí 12 ran, přičemž šest z nich proniklo hluboko do hrudníku a zasáhlo plíce či srdce. Dívka na místě zemřela. Podle znalců útočil muž v afektu, dítě nemělo šanci likvidační útok přežít. V době činu byl otec mírně opilý. Poté se sám udal na policii.

V podkroví činžovního domu na křižovatce ulic Mlýnská a Svatopluka Čecha ubodal v sobotu nad ránem dvanáctiletou dívku její otec. Policie jej obvinila z vraždy.

Dům v centru města. Ani sousedé bušící na dveře bytu nemohli tragédii zabránit.

„Zabil jsem svoji dceru, ale za to může ta kurva," oznámil policistům po telefonu. Ti na místo dorazili během chvíle, protože je sousedé volali už před útokem. Z bytu muže se totiž před incidentem ozýval křik. „Když potom všem vyšel na chodbu, říkal: Zabil jsem svou dceru, jsem blázen," poznamenala jedna ze sousedek.

Matka odešla do Saudské Arábie pracovat, aby vylepšila rodinný rozpočet. Rok se snažila jako zdravotní sestra vycestovat za prací. Musela prokázat i jazykové znalosti, aby mohla získat místo v tamní nemocnici. Johanka byla velmi nadaná na zpěv, chtěla jí zabezpečit budoucnost.

Johanka byla velmi talentovaná a od malinka i ve sboru zpívala sóla.

Johanka chodila do hodin zpěvu v ZUŠ a její učitelka hovořila o velkém nadání dívky.

Obhájkyně chtěla dolní polovinu sazby

Znalci tvrdí, že Torák za viníka smrti dívky považuje její matku. To se muž snažil v emotivní závěrečné řeči před soudem vyvrátit, přesto se ale k údajné nevěře ženy stále znovu vracel. „Jak je možné, že se družka provdala jen několik měsíců po tragické události? Dělala ze mě hlupáka a já jsem byl úplně na dně, užíval jsem antidepresiva a byla ze mě troska. Přesto jsem se staral o domácnost," popsal. „Dcera pro mě byla všechno, pokud bych byl při smyslech, nikdy bych jí nedokázal ublížit," dodal s pláčem.

Torákova obhájkyně se soud snažila přesvědčit, aby muži neukládal výjimečný trest, ale trest v dolní polovině zákonné trestní sazby za vraždu dítěte, která činí 15 až 20 let. Proti tomu se ale postavila státní zástupkyně, která mimo jiné zdůraznila, že násilí, které Torák vyvinul vůči vlastní dceři, bylo velmi agresivní, opakované a brutální. Torákovu snahu potrestat partnerku a dokázat jí svou převahu usmrcením dítěte označila za zvlášť zavrženíhodnou pohnutku.

Soud dal žalobkyni zapravdu s tím, že uložený trest vzhledem k okolnostem případu rozhodně není nepřiměřeně přísný. Oproti zvyklostem si muž navíc trest neodpyká v nejpřísnějším typu věznice, ale ve věznici s ostrahou. Pozůstalým musí zaplatit odškodné 590000 korun.

Zádušní mše za Johanku

Zádušní mše za Johanku se konala v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí v Jablonci.