Právě tento ukazatel je nyní pro vládu rozhodující při uvolňování protiepidemických restrikcí. I když celostátní údaj zvolna klesá, situace v jednotlivých okresech i krajích se značně liší. Nejpříznivější je v Karlovarském kraji, kde za poslední týden přibylo 53 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejvíc se nákaza šíří ve Zlínském kraji, kde je tato hodnota čtyřnásobná - k dnešku činí 216.

Od loňského březnu zemřelo v ČR s potvrzenou nákazou 29 343 lidí. Další aktuální údaje například o počtu hospitalizovaných, provedených testů či případů na 100 tisíc obyvatel za týden zveřejňuje ministerstvo později.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda schválila velké rozvolnění. Co se změní od příštího týdne

Klíčový pro další vývoj i je počet hospitalizovaných, zejména na jednotkách intenzivní péče - v obou případech je jich nyní nejméně od loňského října. V sobotu bylo v nemocnicích 2449 lidí, z nich pětina byla ve vážném stavu. Oproti stejnému dni minulého týdnu se počet hospitalizovaných snížil o zhruba 700 a počet pacientů s těžkým covidem klesl o víc než 200.

Skutečná zátěž nemocnic je ale vyšší. Statistiky ministerstva totiž nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu, nemocniční péči ale dále potřebují. Přesto se postupně uvolňují lůžka určená pro pacienty v těžkém stavu, většina nemocnic se zvolna vrací i k neakutním operacím a dosud odkládané péči.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, stouplo ze zhruba 0,85 na 0,88. Pod zlomovou hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, se drží 18 dní po sobě. Kvůli zlepšování epidemické situace začne v pondělí další vlna rozvolňování - část restrikcí se ale uvolní jen v krajích s příznivějším vývojem.

Po víkendu se otevřou v celé zemi některé služby, například kadeřnictví, kosmetiky či pedikúry. V několika krajích mohou do mateřských školek chodit všechny děti, nejen předškoláci jako dosud, a prezenční výuka tam začne v rotačním systému i žákům druhého stupně základních škol. Od pondělí 10. května se chystá další vlna, otevřou všechny obchody stejně jako školky a školy pro žáky druhých stupňů ve zbytku země. Ministerstvo i odborníci ale upozorňují na to, že i kvůli novým mutacím je epidemická situace dál křehká, k běžnému životu je třeba se vracet pomalu a opatrně.

Očkování v Česku

Očkováno proti covidu-19 bylo prvního května v Česku 21 650 lidí, zhruba o tisíc méně než minulou sobotu. V pracovní dny tohoto týdne průměrně podali zdravotníci přes 65 tisíc dávek vakcíny. Ukončené očkování proti nemoci-covid-19 má v republice po čtyřech měsících víc než milion lidí, k sobotnímu večeru přesně 1 009 631. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Minimálně jednu dávku vakcíny dostalo přes dva miliony obyvatel, což je necelá čtvrtina populace starších 16 let. Ve čtvrtek 29. dubna bylo očkováno dosud rekordní množství lidí, přes 77 tisíc. Původně vláda plánovala, že bude v těchto dnech očkovat až 100 tisíc lidí denně.

V České republice se očkuje čtyřmi vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Skoro 78 procent dávek bylo od Pfizer/BioNTech. Vakcínu Johnson & Johnson, u níž se na rozdíl od ostatních používá jen jedna dávka, dostalo za víc než týden očkování přes 6000 lidí, to představuje 0,19 procenta ze všech podaných dávek. V květnu očekává Česko 2,85 milionu dávek vakcíny proti covidu-19.

V ČR se začalo očkovat koncem loňského prosince, nejdříve přišli na řadu klienti domovů pro seniory a zdravotníci, postupně se přidávali i senioři nebo učitelé. V současné době je registrace k očkování otevřená pro všechny starší 55 let, přednost mají také mladší pacienti s vybranými nemocemi.

Děti na skautském táboře. Ilustrační foto
Dětské kroužky budou moci fungovat. Hygienička: Vláda změní opatření

Od pondělí se spustí registrace pro takzvané pečující osoby, tedy lidi pobírající příspěvek na péči třetího nebo nebo čtvrtého stupně. Připravuje se také očkování pracovníků vysokých škol. Někteří senioři registrovaní především u svých praktických lékařů však stále na očkování čekají.

Od července by se mohli hlásit všichni zájemci starší 16 let. Vědci se zabývají také očkováním dětí, pro něž zatím dostupné vakcíny nejsou určeny.