Nové opatření se týká nejen organizovaných akcí, ale také provozoven typu restaurace, bar či klub. Provozovatel nově nepřipustí ve vnitřních prostorech provozovny stravovacích služeb více zákazníků, než je ve vnitřních prostorech provozovny míst k sezení pro zákazníky.

"V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření," uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kontrola na česko-slovenských hranicích.
Komplikace kvůli koronaviru: Na uzavření Slovenska doplatí lidé u hranic

„Smyslem opatření je omezit úzký kontakt stojících osob v barech, klubech či restauracích. Přidělené místo každému účastníkovi akce znamená vytvoření určitého distancu od ostatních. To však neznamená, že by se v prostoru nemohlo například tančit. Lidé, kteří mají své přidělené místo se mohou v roušce normálně pohybovat po provozovně. I nadále tak bude možné pořádat například plesy, taneční a další akce. Každý účastník takovéto akce však bude muset mít své místo k sezení,“ upřesnil vedoucí Epidemiologické skupiny při Ministerstvu zdravotnictví profesor Roman Chlíbek.

„Situace, pokud se bavíme o aktuální epidemiologické situaci, není dobrá, to je nesporný fakt,“ řekl odpoledne ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Vidíme, že nárůsty probíhají prakticky ve všech zemích. Někde jsou větší, někde menší, ale ten trend je jednoznačný,“ komentoval současný vývoj koronavirové pandemie ve světě.

Senioři a koronavirus - Ilustrační foto
Vláda posílá seniorům skrze poštu znehodnocené roušky. Mohou ohrozit zdraví

Upozornil také na nesouhlas s nošením roušek s poukazem na osobní svobody. Přitom roušky, mytí rukou a rozestupy jsou podle ministra jedinou prevencí. Nedostatek pracovníků hygienických stanic dal za vinu minulým vládám, které počet hygieniků snížily o polovinu na zhruba 2000.

Za pozitivní Vojtěch označil připravenost České republiky zejména z hlediska testovacích kapacit. Odmítl kritiku, že vláda přes léto nic nedělala, ale nijak nereagoval na výtky, že kabinet splnil jen zhruba polovinu červnových úkolů od Sněmovny.

Poukázal na to, že připravila koncept nové chytré karantény a schválila zvýšení počtu pracovníků hygienických stanic o 134 míst. Vojtěch řekl, že nynější testovací kapacita je 20 700 testů denně a cíl je 25 tisíc testů. Odběrová místa mohou obsloužit denně až 17 tisíc lidí, spolu s mobilními týmy je kapacita kolem 20 tisíc odběrů, uvedl. Odběrových míst je 123 a počet se bude zvyšovat, dodal.

Klubové akce mohou být zdrojem nákazy

Vojtěch také uvedl, že většina nakažených koronavirem je na rozdíl od jara ve věku 20 až 29 let. Mohou to být podle ministra lidé, kteří se nakazili právě na klubových akcích a mohou být zdrojem šíření nákazy i mezi rizikovými skupinami.

„Budeme muset přijmout další opatření, pravděpodobně od pátku. Budou se týkat hromadných akcí. Nebude možné prodávat vstupenky na stání, vždy bude muset být místo k sezení,” informoval Vojtěch o chystaných opatřeních.

Cílem je podle ministra zastavit aktuální nárůst počtu lidí pozitivních na nemoc covid-19, který je vyšší než na jaře. "Nárůsty budou pokračovat i v následujícím období, čísla budou podobná současným nárůstům. Děláme určité modelace vývoje, slibujeme si zaváděním opatření stabilizaci situace," ujišťoval Vojtěch poslance.

Hamáček chce svolat Ústřední krizový štáb

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) čeká ve vládě další debatu o svolání Ústředního krizového štábu, což premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá. Svolání štábu neznamená vyhlášení stavu nouze, zdůraznil před poslanci ministr. "Jsem přesvědčen, že obecně platí to, že pokud máme osvědčené mechanismy, měli bychom je používat," uvedl.

Hamáček také řekl, že je nutné znovu přesvědčit obyvatele o tom, že nemoc covid-19 může mít vážné dopady a nynější opatření proti šíření koronaviru nejsou "buzerace".

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Máte koronavirus? Pozitivním pacientům přijde mail či smska

Patří k nim nošení roušek v některých veřejných prostorách. Opatření by podle ministra měla přinést efekt zhruba za dva týdny.

Jak uvedl, obává se toho, že pokud by se nepodařilo křivku nárůstu nakažených zploštit, Česko by se mohlo dostat do jarní situace Itálie nebo současné situace Izraele. Zastavovat ekonomiku a zavírat školy nechceme, dodal Hamáček.

Debata o vývoji epidemie

Opozici se na dnešním jednání podařilo prosadit debatu o vývoji epidemie nového koronaviru, o kterou se pokoušela už v úterý. Tentokrát návrh podpořili i poslanci komunistů a vládní ČSSD. Poslanci ANO se při hlasování zdrželi.

Sněmovna na návrh Pirátů, TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN kontroluje plnění úkolů, které v červnu uložila vládě.