U většiny infikovaných má nemoc covid-19 mírný průběh. Nemocniční péči podle aktuálních údajů potřebuje 123 nakažených, což je o 11 míň než předchozí den. Patnáct pacientů je momentálně v těžkém stavu, o tři méně než v sobotu ráno.

Rozhovor s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem.
Účet za koronavirus? Více než miliarda, říká jihomoravský hejtman Šimek

V květnu až na výjimky přibývají v Česku denně desítky případů, tento týden se přírůstky drží pod šedesátkou. Podíl pozitivních případů na počtu testů se pohybuje kolem jednoho procenta, v sobotu byl tento ukazatel nejvyšší za tento týden. Příznivý epidemiologický vývoj umožnil postupně uvolňovat bezprecedentní omezení volného pohybu i běžných aktivit, které v zemi platily od poloviny března.

Nejvyšší počet případů nákazy je od začátku epidemie evidován v Praze, dosud tam laboratoře potvrdily 2109 nakažených, z toho tři pětiny nakažených se už uzdravily. Druhý je Moravskoslezský kraj s 1586 případy, třetí Středočeský kraj má 1070 nemocných. Naopak nejméně případů je v Jihočeském kraji a na Vysočině, shodně 186.

Také při zohlednění počtu obyvatel je situace nejhorší v hlavním městě, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 162 nemocných. V Karlovarském kraji je to 154 a v Moravskoslezském kraji skoro 132 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Podle statistik ministerstva v sobotu, stejně jako v úterý, středu a pátek, v Česku nikdo s covidem-19 nezemřel. Tyto údaje se nicméně ještě mohou zpětně měnit. Nejvíce obětí je v Praze, kde s nákazou zemřelo 95 lidí, v Moravskoslezském kraji evidují 60 obětí. Nejméně úmrtí má Zlínský kraj, a to dvě. Mezi oběťmi je drtivá většina seniorů - z 319 zemřelých bylo 290 starších 65 let. S covidem dosud zemřelo 186 mužů a 133 žen.

Čínský virus je výstrahou

Epidemiologové upozorňují na to, že celková plošná statistika už není úplně relevantní, za současné situace má smysl zaměřit se na monitoring na lokální úrovni. Největším ohniskem výskytu nemoci covid-19 v Česku je nyní důl Darkov těžební společnosti OKD v Karviné, kde se dosud nakazilo 343 zaměstnanců a jejich blízkých. V pondělí 25. května začala poslední velká vlna rozvolňování - otevřely se vnitřní prostory restaurací, hradů či zoologických zahrad, fungují hotely, penziony a kempy, bazény či první stupeň základních škol. Lidé už venku nemusejí nosit roušky, pokud dodržují rozestupy, je snazší vyjet za hranice. Zda se volnější režim projeví na vývoji nemoci, bude zřejmé až v dalších dnech.