Podle Vojtěcha už plošné testování schválila etická komise. "Chceme studii představit v úterý na tiskové konferenci, poté by měla být spuštěna od středy," sdělil Vojtěch. Jeho náměstek Roman Prymula uvedl, že by lékaři měli otestovat až 28 tisíc lidí.

Testování na koronavirus, laboratoř - ilustrační foto
ON-LINE: Koronavirem se nakazilo 6657 lidí. Nejlepší situace je na jihu Čech

Plošné testování, které by mělo ukázat promořenost populace, zmínil Prymula jako možnost na začátku dubna. Reprezentativní vzorek testovaných by měl vznikat podobně jako například u průzkumů veřejného mínění, kdy se vybere zhruba 1000 lidí různého věku, pohlaví, z různě velkých obcí nebo různého vzdělání.

Plošné testování na koronavirus se zatím uskutečnilo například v některých domovech pro seniory. V Jihomoravském kraji začali v pátek plošně testovat také bezdomovce. Preventivně testuje zahraniční pracovníky například i petrochemická společnost Unipetrol.

V Česku bylo dosud zaznamenáno 6657 potvrzených případů nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Vyléčilo se 1235 lidí, v nemocnicích s touto nákazou zemřelo 181 pacientů.

Kancléř Vratislav Mynář (na snímku z 1. února 2019)
Kancléř Mynář uspořádal v Osvětimanech zabijačku. Hygienici o ní nevěděli

Nejvíce nakažených je dlouhodobě v Praze, dosud tam bylo potvrzeno 1574 případů. Na sto tisíc obyvatel připadá v hlavním městě téměř 116 nakažených. V Olomouckém kraji je na sto tisíc obyvatel bezmála 98 případů nákazy a v Plzeňském kraji evidují na sto tisíc obyvatel zhruba 92 nakažených. Naopak nejlépe na tom jsou jižní Čechy s 25 případy nákazy na sto tisíc obyvatel.