Potvrzení varianty omikron u ženy z Libereckého kraje je podle mluvčího velmi pravděpodobné i vzhledem k tomu, že do ČR přicestovala právě z Namibie. Sekvenace a další analýzy v Národní referenční laboratoři by měly variantu omikron potvrdit s ještě větší pravděpodobností, dodal Řičář. "Předpokládám, že další zpřesnění bude v dalších desítkách hodin, pravděpodobně na začátku příštího týdne," dodal.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dnes uvedla, že žena cestovala ve skupině devíti lidí z ČR, další z nich jsou ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. Vedle spolucestujících hygienici podle Svrčinové zjistili už i rodinné kontakty ženy. "Předpokládám, že kolegové z krajských hygienických stanic během dnešního dne, případně zítra (v neděli) budou hlásit, jak vypadá stav ostatních cestujících z této skupiny," řekla Svrčinová v podvečer České televizi (ČT).

V Jihoafrické republice (JAR) se šíří nová varianta koronaviru omikron. V nemocnicích kvůli ní končí i mladí lidé
Kvůli variantě omikron končí v JAR v nemocnicích i mladí. Někteří dokonce na JIP

Nové variantě koronaviru s označením B1.1.529 dala Světová zdravotnická organizace (WHO) jméno omikron. Experti variantu poprvé zaznamenali v Jižní Africe 9. listopadu, upřesnila Čechová. "V tuto chvíli jedna ze sekvenujících laboratoří v České republice ověřuje možný výskyt pozitivního vzorku varianty omikron na území našeho státu. Čekáme na potvrzení, nebo vyvrácení tohoto záchytu… Dle nám dostupných informací daná osoba uvedla, že před návratem do ČR pobývala v Namibii," uvedla mluvčí. Podle ní příslušná krajský hygienická stanice případ prověřuje a nastavila protiepidemická opatření. Podle webu tn.cz žena pochází údajně z Liberce.

"Paní, která byla testovaná na novou mutaci, nebyla v Egyptě, ale na pobytu v Namibii a letěla zpět do ČR přes JAR a Dubaj. Výsledek jejího testu očekáváme, je teď v izolaci a trasují se všechny kontakty. Dobrá zpráva je, že tato paní je očkovaná, má lehký průběh a výsledek sekvenačního testu bude zítra (v neděli)," uvedl premiér v demisi Andrej Babiš na svém twitteru. Reagoval tak na informace některých médií, že žena byla v Egyptě.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU ode dneška po příjezdu do Česka z pobytu v některých jihoafrických státech minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie, kde už se výskyt varianty omikron potvrdil, se bude při PCR testech zjišťovat její přítomnost. Případné nakažené budou hygienici přednostně trasovat, dodala Svrčinová.

Mluvčí SZÚ uvedla, že vlastnosti varianty omikron zatím nejsou přesně známy. První poznatky ale naznačují, že by mohla být nakažlivější. WHO ji zařadilo na seznam znepokojivých variant.

První případ v Německu

Stejným podezřením se zabývá také sousední Německo. Na twitteru o tom informoval hesenský ministr sociálních věcí Kai Klose. U člověka, který se vrátil z Jihoafrické republiky, bylo detekováno několik mutací typických pro omikron, napsal a dodal, že na výsledky kompletního sekvenování úřady stále čekají. 

Člověk, u kterého panuje podezření na infekci novou variantou koronaviru, je podle ministra v izolaci. Klose zároveň vyzval všechny lidi, kteří přicestovali v posledních několika týdnech z Jihoafrické republiky, aby omezili sociální kontakty a nechali se otestovat.

V Německu za uplynulých 24 hodin přibylo 67 125 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, o 3201 více než před týdnem. Dalších 303 lidí po onemocnění covidem-19, který koronavirus vyvolává, zemřelo. Uvedly to tiskové agentury s odvoláním na Institut Roberta Kocha. O den dříve to bylo 76.414 případů a 357 úmrtí.

Cestující v roušce na letišti Schiphol poblíž nizozemského Amsterdamu - Ilustrační foto
Desítky cestujících z JAR do Nizozemska mají covid. Může jít o novou mutaci

Před týdnem bylo nově nakažených 63 924 a úmrtí 248, připomněla agentura DPA. O zhoršování situace vypovídá, že sedmidenní incidence nyní činí 444,3 nakažených na 100 tisíc obyvatel. O den dříve to bylo 438,2, před týdnem 362,2 a před měsícem 118.

V zemi, která má přibližně 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo více než 5,72 milionu lidí, z nichž 100 779 nákaze podlehlo. Ve skutečnosti je počet infikovaných nejspíše výrazně vyšší, protože mnoho případů se nepodaří rozpoznat.

První případy v Británii

Varianta omikron se objevila také ve Velké Británii, kde byla odhalena u dvojice pacientů. Podle ministra zdravotnictví Sajida Javida jsou oba případy propojené a oba pacienti jsou v domácí izolaci. „Minulou noc jsem byl kontaktován britským úřadem pro zdravotní bezpečnost (UKHSA). Byl jsem informován, že detekovali dva případy této nové varianty omikron ve Spojeném království. Jeden v Chelmsfordu, druhý v Nottinghamu,“ sdělil Javid.

Nakažení v Nizozemsku

První podezření na nákazu variantou omikron se objevila také v Nizozemsku, kde bylo více než šest desítek cestujících z letu z Jihoafrické republiky pozitivně testováno na nákazu covidem. Všichni byli umístěni do karantény. Více naleznete ZDE.

Varianta Omikron
O nové variantě koronaviru pod vědeckým názvem B.1.1.529 informovala ve čtvrtek jako první Jihoafrická republika (JAR). Světová zdravotnická organizace (WHO) variantě v pátek přiřadila název omikron a označila ji za znepokojivou.

Omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami.