V nemocnicích je podle posledních údajů 214 nakažených, 54 z nich v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných od minulého pondělí stoupl o 42, pacientů v těžkém stavu přibylo 19. Vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Ilustrační fotografie.
Ztráty v době koronaviru: Sto milionů. Snad se sníží, věří dopravní podnik Brna

Od začátku března, kdy epidemie v zemi vypukla, se nákaza v zemi potvrdila dohromady u 28 374 lidí, z nich se více než 19 700 vyléčilo a 437 zemřelo. Od půlky srpna zvolna přibývá hospitalizovaných i nemocných ve vážném stavu, je jich ale výrazně méně než v jarních měsících během nouzového stavu a mimořádných restrikcí. 

V pracovních dnech uplynulého týdne dosahovaly denní přírůstky nových případů covidu rekordních hodnot. Dosud nejvíc pozitivních testů od začátku března za jeden den zjistily laboratoře v pátek, a to 797. Ve středu to bylo 646 případů a ve čtvrtek 677.

Rostoucí počet případů souvisí s častějším a cílenějším testováním. Od úterý do čtvrtka se denní počet testů pohyboval kolem 11 tisíc, v pátek laboratoře zpracovaly více než 12 900 vzorků, což je dosavadní maximum. O víkendu se většinou testuje méně, v sobotu se počet testů snížil na zhruba 7000 a v neděli na 4300.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Pelhřimovsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 98 nových případů covidu-19. Nákaza se tam potvrdila mimo jiné v domově pro seniory v Humpolci. Kraj Vysočina proto požádá armádu o pomoc v péči o klienty domova, oznámil dnes hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vystoupil 3. září 2020 v Praze při zahájení volební kampaně strany do krajských a senátních voleb
Příspěvek seniorům? Volební dárek vlády, říká šéf Pirátů Bartoš

Druhý nejvýraznější nárůst nemocnosti zaznamenali hygienici na Hodonínsku, kde za poslední týden připadá přes 82 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje Praha a Svitavsko s přibližně 76 případy a Táborsko se 74 případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

Za celé trvání epidemie má z krajů nejvíce potvrzených případů hlavní město, kde testy dosud odhalily 6662 lidí pozitivních na koronavirus. Druhý nejvyšší počet je v Moravskoslezském kraji, kde se novým koronavirem infikovalo od začátku března 5710 lidí.