"Jsem velice rád, že dnes mohu oznámit dobré zprávy. Česko a Irsko budou brzy moci převést své plány pro obnovu a odolnost (ekonomik) do praxe," prohlásil po ministerské videokonferenci slovinský ministr financí Andrej Šircelj, jehož země v současnosti EU předsedá.

Český plán se dnes spolu s irským zařadily k 16 dosud schváleným investičním strategiím, na jejichž základě si země EU mezi sebe rozdělí velkou většinu peněz z fondu o celkovém objemu 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun).

Sídlo Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém GNSS (GSA). Ilustrační snímek
Praha se stala vesmírným centrem EU. Přinese to miliardy

Česko podle EU vyhovělo všem kritériím, aby získalo zálohy na projekty. Mezi více než desítku požadavků patří například povinnost věnovat minimálně 37 procent peněz na ekologicky šetrné projekty, pětinu pak na digitalizaci.

Možný střet zájmů

Pokud však chce Česko inkasovat celý svůj podíl z fondu, musí podle Evropské komise lépe ošetřit problematiku možných střetů zájmů vrcholných politiků. Ten se podle letos zveřejněných závěrů auditu EK týká premiéra Andreje Babiše, který to ale dlouhodobě odmítá.

"Česko stejně jako všechny ostatní země může po schválení plánu dostat 13 procent v rámci předfinancování, ale další platba bude spojena se splněním osmi přesně určených milníků týkajících se specificky této záležitosti," sdělil novinářům na dotaz ke střetu zájmů Dombrovskis.

Bezdomovec. Ilustrační snímek
Praha se připojuje k evropskému boji proti bezdomovectví

Jeden z činitelů komise již v červenci po schválení českého plánu unijní exekutivou novinářům řekl, že pokud české úřady situaci nevyřeší do poloviny příštího roku, komise peníze nevyplatí a může vymáhat zpět i letošní zálohy.

Po schválení plánu členskými státy zbývá ČR již jen podepsat úvěrovou smlouvu s komisí, která poté převede první prostředky. Podle odhadu Dombrovskise to může trvat jeden až dva týdny.