Zabavit se v rytmu valčíku či chachy okoukaných z televizního pořadu StarDance se o víkendech v úvodu roku podaří jen málokomu. Pořadatelé po celé České republice ruší společenské bály jeden za druhým.

Přinejlepším akce odkládají, například Ples jako Brno, jeden z nejprestižnějších ve městě s účastí celebrit. „Termín z tradičního ledna překládáme na květen. Hosté se po dlouhé pauze těšili, ale bohužel současná opatření a omezená kapacita nám konání nedovolí. Doufáme, že to nedopadne jako loni, kdy ples nebylo možné vůbec uspořádat,“ uvedl za produkci plesu Tomáš Pakosta.

Adriana Mašková s Janem Cinou se stali vítězi letošního ročníku taneční soutěže StarDance.
Chtěla bych zůstat dál sama sebou, říká vítězka StarDance Mašková

Za normálních okolností by v těchto dnech Aneta Gregorová z brněnské Útulné půjčovny společenských šatů měla napilno. Místo požadavků a rezervací slušivých rób ale řeší kompenzace a jak živnost udržet v chodu. „V půjčovně je téměř mrtvo. Žádné prodloužené ani plesy, sezona je pro nás zabitá. Pocítili jsme dopad tržeb už poté, co vláda v listopadu ze dne na den omezila akce,“ konstatovala žena.

Odklad je šance

Doufá, že vláda podmínky změní a alespoň část plesů se ještě uskuteční později. „Březen, duben, květen; naděje umírá poslední,“ zmínila.

Plesy ruší i města a zájmové spolky na vesnicích, jako myslivci, folkloristé nebo hasiči. Jednoduše se jim riziko nevyplatí. „Pořadatelé nyní vnímají organizaci plesů jako ekonomický nesmysl. Postupně nám chodí žádosti o vypovězení smlouvy. Už i na únorové akce,“ sdělil Adam Procházka, ředitel Domu kultury v jihomoravském Hodoníně. Loni tam neměli vůbec žádný ples a ani aktuální výhled na další měsíce není příliš optimistický. „Je to bohužel loterie,“ dodal.

V Miroslavi na Znojemsku obvykle navštěvovalo tradiční lednový myslivecký ples zhruba tři sta lidí. Pandemie covid-19 ho škrtla podruhé za sebou. „Ples jsme odpískali už před měsícem, nemohli jsme čekat ani na případné nové podmínky nové vlády. Hlavně kvůli zvěři do tomboly, plánu odstřelu a podobně,“ řekl za tamní myslivecký spolek Svatoslav Ryšavý.
Za stávajících podmínek by myslivci jen obtížně zvládali také organizaci plesu. „Nejde jen o omezení kapacity, ale také kontrolu dodržování podmínek pro vstup. Ani prostory sálu pro sezení určitého počtu lidí u jednoho stolu nevyhovují,“ dodal myslivec.

Šance na plesovou zábavu je zatím maximálně u komornějších akcí. V Hodoníně se navzdory pandemii první lednový pátek uskuteční Taneční ples. „Dodržíme maximální počet sta osob. Je to v podstatě zakončení pro účastníky tanečních lekcí, takže jde spíš o uzavřenou skupinu lidí,“ vysvětlil ředitel Domu kultury Procházka.

Školy i organizace ruší jeden bál za druhým
Smím prosit? Bálům a tanečním odzvonilo, covid ruší jeden ples za druhým

Dvě oddělené novoroční prodloužené tanečních kurzů mládeže pořádá tento pátek škola tance Astra Praha. „Splňujeme podmínky opatření. Dokázali jsme najít cestu. Jsme rádi, že vůbec fungujeme a školu jsme nemuseli jako v minulé sezoně zavřít. Samotné kurzy navštěvovaly menší skupiny, vždy do padesáti lidí. U větších akcí a plesů je teď ale problém. Pořadatelé je opravdu ruší, závodním tanečním párům škrtají předtančení,“ potvrdil taneční mistr Miroslav Brožovský.

Návrat zábavy plné tance a zaplněných sálů je přesto ve hvězdách. Lidé navíc v novém roce řeší jiné problémy, než jsou padnoucí plesové šaty, a to všeobecné zdražování.