Dalším díl už třetí rok vysílaného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se zaměříme na nejoblíbenější program Evropské unie Erasmus plus. Hostem pořadu bude Michal Uhl, ředitel Domu zahraniční spolupráce, který českou část tohoto programu zaštiťuje.

Erasmus plus se musel vypořádat s dvěma velkými výzvami. Tou první byl brexit, který znamenal postupné utlumení pobytů studentů ve Velké Británii, nejoblíbenější destinaci celého unijního Erasmu plus. Tou druhou, ještě větší, byla pandemie covidu, která velmi omezila možnosti studijních výjezdů za hranice a velice zkomplikovala samotné pobyty studentů i výuku jako takovou.

Podle Michala Uhla se Erasmus plus s oběma výzvami dobře vyrovnal a zájem je na předcovidové úrovni. Česko si také, pro mnohé překvapivě, udržuje velice dobrou pozici mezi evropskými státy. Zájem zahraničních studentů přesahuje zájem Čechů o výjezd od zahraničí, což ukazuje dobrou úroveň studia v Česko.

O tom, jaký je dnes zájem o Erasmus plus, jaký je rozpočet české části, o které země je dnes největší zájem a co se studiem v nejrozšířenější angličtině, když Velká Británie už není v EU, o tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme už třetím rokem každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata.