Doby, kdy si mohli zájemci o zaměstnání vybírat z desítek nabídek, jsou kvůli opatřením proti koronaviru pryč. Na trhu práce je podle ankety Deníku mezi personálními a pracovními servery a agenturami až o třetinu méně volných pozic než před rokem.

„Nábor zaměstnanců se oproti loňsku, kdy se firmy ‚praly‘ o uchazeče o práci, propadl. V září bylo na našem portálu o 23 procent méně nabídek než loni, za říjen jich je zatím o 28 procent méně,“ konstatoval Michal Novák z Profesia.cz.

Práce z domova. Ilustrační foto
Práce i škola z domova: Zájem o notebooky roste, prodejci hlásí rekordní čísla

Profesia.cz.Podobně odpověděly  i další servery nebo agentury zaměřující se na trh práce. „Za září se přes naše služby obsazovalo o 28 procent pracovních pozic méně,“ komentoval Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC nabídku na portálech Jobs.cz a Práce.cz. Za říjen zatím nemá statistiky, ale očekává, že situace bude ještě horší.

Recepční a úředníci

Náborové aktivity přitom utlumují obory, jejichž potíže přímo plynou z omezení pohybu lidí, ale i ty, jejichž představitelé dosud o problémech v souvislosti s koronavirem příliš veřejně nehovořili. „Pandemie dopadla nejhůře na zaměstnanost v gastronomii, ubytování, cestovním ruchu a službách,“ řekl Jiří Halbrštát z ManpowerGroup s tím, že firmy utlumují nábor také na administrativní pozice.

To potvrdil i Michal Novák z Profesia.cz: „Nejméně nových nabídek je v cestovním ruchu, gastronomických a ubytovacích službách, v oblasti zákaznické podpory, administrativy a bankovnictví.“

V souvislosti s tím, jak ubývá pracovních nabídek a přibývá firem, které musely propustit své zaměstnance, přibývá lidí, jež se ucházejí o volná pracovní místa. Podle ankety jich je o deset až dvacet procent více než loni ve stejnou dobu. „Vzrostl zájem z gastronomie, služeb a cestovního ruchu a potom z různých profesí z administrativních oddělení a manažerských pozic, kde se projevuje šetření firem nejvíce,“ vyjmenoval za ManpoweGroup Halbrštát. Konkrétně se hlásí třeba recepční, číšníci, kuchaři a také úředníci.

Podzimní změna

Lidé bez práce hledají místa na plný úvazek i brigádnické pozice. „Zájemci chodí nejvíce z gastra, to byla taková vlna v předminulém a minulém týdnu,“ uvedl František Jareš z Agentury Student.

Motorový vůz 810 - Ilustrační foto
Člen představenstva ČD Ješeta: Hrozí, že na lokálkách nebudeme mít s čím jezdit

„Oproti jaru vidíme změnu v tom, že předtím chodili lidé s tím, že to je jen na nějakou dobu, než se otevře. Nyní často chodí s tím, že s nimi už provozovatel restaurace vůbec nepočítá a že hledají novou práci na delší období,“ popsal situaci Jareš.

Možnost si přivydělat podle něj aktuálně hledají lidé z nejrůznějších oborů, kteří sice zaměstnání mají, ale kvůli koronavirovým omezením zůstávají na část pracovního týdne doma.