Ministerstvo zahraničí usiluje o to, aby bylo možné do poloviny června otevřít hranice se všemi sousedními státy.

Vede s nimi jednání o podmínkách pro tyto kroky, největší pokrok je při rozhovorech s Rakouskem, které ke zrušení hraničních kontrol už otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Česko vede debaty také s Řeckem, které má podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) zájem na tom, aby v létě na jeho ostrovy přijeli čeští turisté.

K rozvolnění opatření přistoupila vláda i v nošení roušek, od úterý nebude povinné při rizikové práci v horku dané zákonem nebo v kanceláři dva metry od dalších lidí. Ministerstvo dnes také na webu zveřejnilo nové mimořádné opatření o nošení roušek platné do 25. května. Bylo nutné ho vydat znovu po skončení nouzového stavu.

Testování - koronavirus. Ilustrační foto.
ON-LINE: Počet uzdravených v Česku stoupl nejvýrazněji za posledních 24 dní

Zákon o veřejném zdraví rozděluje práci podle rizikovosti do čtyř tříd a vyjmenovává různé rizikové faktory, proč je riziková. Roušky nebudou nutné v případě rizikové práce třetí a čtvrté třídy v zátěži teplem. "Vyšli jsme vstříc požadavkům odborů," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Další výjimku mají děti do dvou let, děti ve školkách nebo žáci a studenti při školní výuce, pokud zachovávají 1,5 metru rozestupy. Nosit ji nemusí také lidé v autech, řidič MHD nebo autisté a mentálně postižení. Nepovinná je také při natáčení filmu, portrétním fotografování pro herce při divadelním představení nebo moderátory.

Přesun chytré karantény

Pro další možnou krizi koupí vláda prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv do strategických zásob státu miliony ochranných a zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Nákupy zdravotních prostředků, ochranných pomůcek a souvisejících služeb v rámci nouzového stavu prověří Nejvyšší kontrolní úřad. Kontrola má začít tento týden, skončit by měla v listopadu.

Vláda dnes také schválila přesun chytré karantény do kompetencí ministerstva zdravotnictví. Dosud ji vedl 90členný centrální řídící tým jako poradní orgán vlády vedený náměstkem Romanem Prymulou. Resort má také navrhnout další personální zajištění projektu a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0.

Více zde:

Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.
Zrychlit šetření. Chytrou karanténu převezme ministerstvo zdravotnictví

Zmírnění hraničního režimu

Česko chce od 8. června upustit od povinných testů na covid-19 u lidí vstupujících do země, pokud budou přicházet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové. V současnosti by mezi nimi byly podle ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) například Rakousko, Slovensko nebo Chorvatsko. Seznam rizikových a nerizikových zemí se podle něj bude pravidelně aktualizovat.

Ministr vnitra Jan Hamáček
Hamáček: Překročení hranic? Od 26. května to bude možné na více přechodech

Příští týden by se měl zmírnit hraniční režim, když plošné kontroly na hraničních přechodech budou nahrazeny namátkovými. Nadále ale bude nutné vykazovat, že přijíždějící má negativní test na koronavirus. V opačném případě bude povinná 14denní karanténa.

Úvěrový program COVID III

Pro živnostníky a firmy zasažené koronavirem dnes kabinet schválil úvěrový program COVID III. Stát na záruky vyčlenil 150 miliard korun, Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky až 500 miliard korun. Podporu by mohlo získat až 150 tisíc podnikatelů.

Stát také přispěje na nájem podnikatelům zasaženým koronavirovou krizí 50 procent v případě, že ho majitel o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu. Podpora do maximální výše deset milionů korun se bude vztahovat na duben, květen a červen.

Na ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné dnes vláda z rozpočtu schválila vyčlenit 2,5 miliardy korun. O program je větší zájem, než kabinet původně očekával. Každý měsíc má zájem o ošetřovné až 70 tisíc podnikatelů.

Zavřené prodejny v obchodním centru.
Vláda schválila program COVID III, na záruky v něm je 150 miliard

Zákon, který má poskytovatelům zdravotní péče kompenzovat koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun, projedná Sněmovna příští týden ve stavu legislativní nouze. V návaznosti na zákon ministerstvo připraví takzvanou kompenzační vyhlášku, na jejímž základě se budou peníze proplácet. Bude se jednat o obdobu každoroční úhradové vyhlášky.

Otevření vnitřních prostor

Vláda dnes vzala také na vědomí mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví, která od příštího pondělí 25. května upraví regulace proti koronaviru. Kabinet od pondělí počítá například s otevřením vnitřních prostor v restauracích, hradech, zámcích a zoologických zahradách, plánuje i zprovoznění hotelů, dosud nepovolených taxislužeb i koupališť.

O majetkový vstup státu nemá zájem letecká skupina Smartwings, ale žádá stát o úvěr, nebo garanci za úvěr u komerční banky. Podle firmy je v současné krizi problém získat nové půjčky na bankovním trhu.

Boeing 737-800 společnosti SmartWings
Smartwings nemá zájem o prodej firmy státu, uvedla společnost

Provoz na pražském letišti se během dubna propadl na minimum. Letiště během měsíce odbavilo 5031 cestujících, což je meziroční pokles o 99,6 procenta. O více než 90 procent se snížil i letový provoz na letišti. V květnu se začíná provoz pomalu oživovat, obnoveno bylo několik linek.

Počet případů nemoci covid-19 způsobované koronavirem v Česku v neděli stoupl o 20, což je to nejnižší denní nárůst za více než týden. Podíl nových případů na počtu testů činil 0,6 procenta. Dnes do 17:30 přibylo 47 případů, od začátku epidemie tak byla nemoc covid-19 prokázána u 8527 lidí. Počet vyléčených stoupl o 165 na 5633, úmrtí je 297.