Šef hnutí ANO Andrej Babiš, který svou kadidaturu na prezidenta potvrdil jako poslední z uchazečů, stáhl náskok dosavadního favorita, generála Petra Pavla, na pouhá tři promile.

Také ekonomka Danuše Nerudová mocně posiluje, a to díky výsledkům posledních dvou průzkumů, které jí přisoudily více než 20 procent hlasů. Souboj o postup do druhého kola proto bude velmi napínavý.

Souboj Deníku: Čeho se bojíte (jakou hrozbu považujete v současnosti za nejzávažnější)?
Prezidentský souboj Deníku: Kandidáti prozradili, čeho se v dnešní době obávají

Trojice nejsilnějších kandidátů pak dále ukrajuje popularitu zbylých šesti. Na čtvrtém místě se drží Pavel Fischer s 6,8 procenta hlasů. Na páté pozici je Josef Středula, který oproti minulému modelu ztratil půl procentního bodu, spolu s Markem Hilšerem.

Rozhodování voličů už začala ovlivňovat skutečnost, že ministerstvo vnitra vyřadilo několik kandidátů, kteří nesplnili podmínky. Je mezi nimi i Karel Janeček, který navzdory propadu preferencí zůstává v sedmičce nejsilnějších aspirantů na nejvyšší ústavní funkci v Česku.

Mezi outsidery zabodoval nominant SPD Jaroslav Bašta, který přeskočil bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu a prezidentku České asociace povinných Denisou Rohanovou. Volební model Deníku mu aktuálně připisuje 1,2 procenta hlasů.

Jak model počítá

Před každými volbami se vyrojí množství průzkumů, které se snaží odhadnout rozložení sil. Čísla publikovaná jednotlivými agenturami se přitom často výrazně rozcházejí. Nejinak je tomu nyní před blížící se volbou prezidenta ČR.

Unikátní model Deníku, tzv. „poll of polls“, proto výsledky průzkumů kombinuje. Zohledňuje přitom jen ty, které publikovaly renomované agentury od letošního září.

O prezidentovi České republiky rozhodne druhé kolo. Utkají se v něm Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel.
Druhé kolo prezidentských voleb: Jak volit, termín, novinky o Pavlovi a Babišovi

Abychom zohlednili fakt, že průzkumy probíhaly v různou dobu a na různě velkých vzorcích populace, nevystačíme si s pouhým aritmetickým průměrem. Vyhlídky kandidátů proto pomocí několika vzorců vážíme. Jednoduše řečeno, čím je průzkum novější a čím má více respondentů, tím více ovlivňuje celkový výsledek v modelu.

Aktuálně je volební model Deníku založen na těchto průzkumech: