Soudce zamítl jak odvolání advokáta Milana Jebavého, jenž chtěl kauzu vrátit zpět krajskému soudu, tak státního zastupitelství, požadujícího přísnější verdikt: uložení trestu výjimečného v podobě odnětí svobody v rozpětí mezi 20 a 30 roky.

Z prezentace nového projektu kontaktních míst Policie ČR - Pol Point.
Zločiny budou Středočeši moci na dálku hlásit do Prahy

Souzeného muže usvědčuje především výpověď o šest let mladšího komplice Ivana Hollitzera, nicméně k dispozici jsou i další důkazy. Proti odsouzenému střelci svědčí i výpověď vlastního otce. Ten syna poznal na kamerových záběrech z místa činu zveřejněných policií – navzdory tomu, že oba pachatelé věnovali pozornost důkladnému maskování.

Stejně jako v první instanci u krajského soudu senát Roberta Pacovského, ani odvolací senát Martina Zelenky neměl o Šindlerově vině pochybnosti. Upozornil, že výpověď korunního svědka Hollitzera je konzistentní s dalšími důkazy – přičemž s tím, jak se krajský soud vypořádal s jejich hodnocením, se odvolací senát ztotožnil. A námitky neměl ani vůči jeho rozsudku. Pro uložení výjimečného trestu, požadovaného státním zastupitelstvím, neshledal důvod.

Střelec vypálil hned po vstupu 

Čerpadlářku Šindler zastřelil z nelegálně držené zbraně v noci na 3. prosince 2018, když se s kumpánem vydali loupit na pumpu u silnice II. třídy v blízkosti Nelahozevsi na Mělnicku.

Střelba na vozidlo.
Muž podezřelý ze střelby na auta je ve vazbě

Z toho, jak čin zaznamenaly bezpečnostní kamery, je zřejmé, že rozhodnut střílet byl už předem; nejednalo se tedy o reakci na vývoj situace. Vypálil totiž prakticky bezprostředně po vstupu do prostor prodejny čerpací stanice, a to přesto, že se mu 58letá žena z obsluhy nestavěla na odpor. Naopak: jakmile se lupiči objevili, snažila se vyklidit pole a zmizet za dveřmi. Kulka jí způsobila zranění, jemuž na místě podlehla.

Kořist? Deset tisíc a cigarety

Oba pachatelé z místa činu uprchli; policisté je dopadli až loni v lednu. Jako kořist si odnesli pokladnu s deseti tisíci korunami a cigarety. Zatímco Hollitzer, jenž u krajského soudu vyvázl se čtyřletým trestem za loupež, se k podílu na přepadení přiznal a uvedl, že s ním byl na místě činu Šindler (který hned střílel, ačkoli nic takového nebylo předem domluveno), Šindler svou vinu vytrvale popírá. Od počátku odmítal nejen spáchání vraždy, ale i samotnou účast na loupeži.

Lupič, zloděj - Ilustrační foto
Jesenický gang zlodějů zmizel. Policie nemá ponětí kam

Proti pravomocnému verdiktu se ještě může bránit mimořádným opravným prostředkem – dovoláním k Nejvyššímu soudu ČR v Brně.