Na letišti, kde se lidé snaží dostat k letadlům a opustit zemi, panuje chaos. V tlačenicích vyvolaných i střelbou bojovníků Tálibánu utrpěla řada osob zranění, poznamenala agentura AP.

Od minulého víkendu, kdy radikální islamistické hnutí Tálibán bez boje vstoupilo do Kábulu a prakticky převzalo v Afghánistánu moc, se desetitisíce lidí snaží dostat pryč. Obávají se návratu brutálního režimu, který v zemi panoval za předchozí vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001. Většina se k úniku snaží využít evakuačních letů, které z Kábulu organizují západní státy, především USA.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz
Přijímání dalších afghánských uprchlíků? To se nestane, uvedl rakouský kancléř

"Krize vně kábulského letiště je nešťastná. My se zaměřujeme na to, abychom co nejdříve evakuovali všechny cizince," řekl Reuters představitel aliance, který si nepřál být jmenován. Během uplynulých sedmi dní podle něj zemřelo na letišti a kolem něj nejméně 20 lidí. Podle Reuters velikost davů u letiště každým dnem v uplynulém týdnu rostla, což komplikovalo evakuační operace.

"Naše síly udržují přísný odstup od vnějších oblastí kábulského letiště, abychom předešli jakýmkoli střetům s Tálibánem," dodal zdroj agentury.

Náročné podmínky

"Podmínky na místě jsou nadále mimořádně náročné, ale děláme vše, co je v našich silách, abychom situaci zvládli co nejbezpečněji," uvádí se v prohlášení britského ministerstva obrany k situaci na kábulském letišti.

Za chaotickou situaci na kábulském letišti jsou podle šéfa poradní rady Tálibánu Ámira Chána Mutakího zodpovědné Spojené státy. Chování Američanů na letišti tento přední představitel hnutí nazval "tyranií", ačkoli podle AP jsou to právě tálibové, kdo v posledním týdnu bili lidi, kteří se snažili z metropole letecky dostat, a stříleli po nich.

Afghánské rodiny před letištěm v Kábulu.
Z Afghánistánu odletělo 12 tisíc lidí. Evakuční proces je pomalý a riskantní

"Celý Afghánistán je zabezpečený, ale na letišti, které mají na starosti Američané, vládne anarchie," uvedl Mutakí.

Agentura AP popsala, že americké vojenské stroje, které evakuaci především zajišťují, kvůli obavám z možné střelby přistávají v Kábulu po prudkém klesání. Město leží v horském údolí a také po startu letadla co nejrychleji nabírají výšku a mnohá vypouštějí světlice, které mají zmást případné střely naváděné teplem.

Na palubě amerického evakuačního letu z Kábulu se jedné z Afghánek narodilo dítě, napsalo dnes na twitteru americké Velitelství přepravy vzdušných sil (AMC). Žena začala rodit na trase z afghánské metropole na leteckou základny v německém Ramsteinu a dítě za asistence zdravotníků přivedla na svět po přistání v nákladním prostoru letadla.

Evakuace afghánských rodin z Kábulu.
S evakuací z Afghánistánu pomohou USA civilní aerolinky. Do Kábulu létat nebudou

Při letu se u ní objevili komplikace, kvůli kterým musel pilot zahájit klesání, aby v letadle zvýšil tlak. To podle AMC "pomohlo stabilizovat a zachránit život matky". Žena i dítě jsou nyní v pořádku ve zdravotnickém zařízení nedaleko letecké základny.

Tálibán hodlá s bývalými provinčními guvernéry jednat o spolupráci

Velitelé hnutí Tálibán se v příštích dnech setkají s bývalými guvernéry a vysokými činiteli ve více než dvaceti z celkových 34 afghánských provincií; Tálibán chce zajistit jejich bezpečnost a navázat spolupráci. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na rozhovor, který jí pod podmínkou zachování anonymity poskytl představitel islamistického hnutí.

"Nenutíme žádného bývalého vládního činitele, aby se k nám přidal nebo aby prokázal svou loajalitu. Mají právo opustit zemi, pokud si to budou přát," řekl zdroj Reuters.