"Ačkoliv Česká republika zažívá technicky vzato druhou vlnu epidemie, ta první z tohoto jara ve srovnání s nynějším stavem vypadá jako bezvýznamná tečka na radaru," píše server CNN. Připomíná také, že ještě před dvěma měsíci se premiér Andrej Babiš chlubil tím, že je jeho země "best in covid", tedy že si s nákazou poradila nejlépe ze všech států.

Andrej Babiš a Jan Hamáček
Řítí se na nás katastrofa. Jak zareaguje česká vláda?

Ke konci března Babiš rovněž napsal na twitteru americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ať zkusí tamní epidemii porazit "českých způsobem" a doporučil mu jednoduché látkové roušky domácí výroby, které podle něj sníží šíření viru o 80 procent. CNN však poznamenává, že nyní se v ČR za den odhalí jeden z největších počtů infikovaných na milion obyvatel na světě.

Politické téma

Americký server ABC News napsal, že po letním uvolnění se řada českých občanů vrací k restrikcím jen s nelibostí, a že se například z nošení roušek stalo zčásti politické téma, jako v několika jiných zemích.

V této souvislosti si pak světová média všímají nedělní demonstrace proti restriktivním opatřením na Staroměstském náměstí. O té informovaly světové agentury, britský list The Guardian či například agentura Nová Čína.

Libor Bouček
Měli jsme koronavirus. Není to sranda, vypráví české osobnosti

Web australské veřejnoprávní televize ABC stejně jako jiná světová média připomíná, že je v ČR v současnosti nejhorší epidemická situace z celé Evropy, a že tam od začátku září sedminásobně vzrostl celkový počet potvrzených nákaz. Poznamenává rovněž, že sousední Německo registruje asi desetkrát méně nově nakažených na počet obyvatel.