Putin ve svém projevu pogratuloval sovětské armádě k vítězství ve druhé světové válce. „Teď je to stejné. Bojujete za naše lidi v Donbasu, za bezpečnost naší země. Den vítězství je v našich srdcích. Jsme hrdí na generace vítězů,“ řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina válku s Ruskem vyhraje, řekl Zelenskyj k výročí pádu nacismu

Ruský prezident prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností - a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí. „Rusko vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měli jiné plány,“ uvedl Putin.

Tvrdil také, že Kyjev chystal další kárnou operaci v Donbasu a vpád na anektovaný Krym, NATO podle něj začalo aktivně připravovat území u ruských hranic rozvíjet tam vojenskou infrastrukturu.

Galerie z přehlídky k 75. výročí konce 2. světové války v roce 2020:

Zrušení letecké části přehlídky

Kreml dříve odmítl, že by oslavy výročí byly vzhledem k válce na Ukrajině nevhodné. Vojenské přehlídky na Rudém náměstí se účastnilo na 11.000 lidí a 131 kusů vojenské techniky, napsala agentura TASS. Kromě zástupů vojáků ve vyrovnaných řadách nesoucích ruské i sovětské vlajky se po dlažbě v centru metropole projely i tanky a další vojenská vozidla či transportéry s nákladem obřích mezikontinentálních balistických raket. Z válečné zóny přijeli i účastníci bojových akcí na ukrajinském Donbasu, kteří jeli v nejnovějších obrněných transportérech (BTR).

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes oznámil, že Moskva kvůli špatnému počasí ruší leteckou část přehlídky. Ruské stíhačky při ní měly na obloze utvořit písmeno zet, které je symbolem ruské invaze na Ukrajinu, napsala agentura DPA. Nad Rudým náměstím měl přeletět také letoun Iljušin Il-80, kterému se někdy přezdívá "letoun soudného dne", neboť by měl být řídícím centrem ruského vedení v případě jaderné války. V ruské metropoli mělo dnes podle ruského hydrometeorologického úřadu být oblačno až polojasno s občasnými přeháňkami, místy bylo možné očekávat i bouřky.

Den vítězství na Rudém náměstí v roce 2019:

Ukrajinský expert Oleh Ždanov podle agentury Unian uvedl, že důvodem zrušení letecké přehlídky dnes nebylo počasí, ale zřejmě politika. V Moskvě totiž podle něj během přehlídky, jak bylo vidět i na televizních záběrech, panovalo dobré počasí.

Putin krátce po začátku akce promluvil z centrální tribuny. Přehlídky se osobně zúčastnil i ministr obrany Sergej Šojgu, jehož nezvykle střídmé vystupování na veřejnosti takřka od začátku války na Ukrajině vedlo k řadě spekulací o jeho zdravotním stavu. Programu na Rudém náměstí se naopak letos neúčastní žádní zahraniční státníci. Podle DPA se přísně zabezpečené a vojáky chráněné centrum Moskvy podobá nejvíc ze všeho pevnosti.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)
Putin je diktátor, napsal prokremelský web. Příspěvky ze stránky rychle zmizely

Letošní přehlídka byla podle odborníka na obranný průmysl Nicholase Drummonda velmi umírněná. "Viděli jsme ale disciplínu a přesnost, která naposledy chyběla. V mnoha tvářích se zračilo ocelové odhodlání. Naznačuje to, že Putin upevnil svou mocenskou základnu, spíš než že by ji nedávné události oslabily," řekl stanici CNN analytik.

Rusové si dnes 77 let od konce druhé světové války při vojenských přehlídkách připomínají v celkem 28 městech. První demonstraci síly předvedla ruská armáda ve Vladivostoku na ruském Dálném východě, kterým projely i legendární sovětské tanky T-34 z doby druhé světové války.

Den vítězství na Rudém náměstí v roce 2018:

Podle všeho se ale nenaplnily obavy ukrajinských médií, která v posledních dnech spekulovala o možné vojenské přehlídce v ukrajinském Mariupolu, který okupují ruské síly. Poradce starosty tohoto přístavního města Petro Andrjuščenko podle CNN uvedl, že ruští vojáci zapálili ve zničeném městě věčný oheň a k nově opraveným památníkům položili květiny, přehlídka se ale nekoná.

"Okupanti oslavují Den vítězství na kostech mariupolských obyvatel," napsala v prohlášení mariupolská městská rada.