Obviněného, devětatřicetiletého státního příslušníka Rwandy, vyslýchali vyšetřovatelé již minulý víkend, později ho však propustili. „Neexistuje důkaz, který by mého klienta spojoval s požárem,“ uvedl tehdy jeho právní zástupce.

Požár katedrály ve francouzském Nantes
V Nantes zkoumají příčinu požáru katedrály. Jeden muž je ve vazbě

Podle agentury AFP byl ale muž, který působil dobrovolník u místní diecéze, na základě nových zjištění v sobotu zatčen znovu. Následně se k činu sám přiznal. Za žhářství mu nyní hrozí až deset let vězení a vysoká pokuta. „Obviněný svého činu lituje a rozhodl se plně spolupracovat s vyšetřovateli,“ napsal francouzský deník Le Monde s odvoláním na mužova obhájce.

Zničené varhany

Gotická katedrála svatého Petra a Pavla, jejíž výstavba začala v 15. století, začala hořet minulou sobotu. Oheň zničil varhany z 16. století, které přežily francouzskou revoluci i bombardování během druhé světové války, a vážně poškodil původní vitrážová okna.

Požár katedrály ve francouzském Nantes
V centru francouzského Nantes hořela katedrála. Zřejmě jde o dílo žháře

Incident byl od začátku vyšetřován jako možné žhářství. „Jisté je, že požár propukl na třech různých místech. Sama jsem je viděla,“ uvedla již dříve starostka západofrancouzského Nantes Johanna Rollandová. Policie také u vchodů nezjistila žádné známky toho, že by se do katedrály někdo dostal násilím.

Neštěstí vyvolalo vzpomínky na devastující požár, který loni v dubnu zasáhl slavnou katedrálu Notre-Dame v Paříži, jež patří mezi nejcennější architektonická díla v zemi.