Na místě zasahovalo více než 100 hasičů, kteří bojovali s plameny šlehajícími z interiéru budovy. „V katedrále v Nantes propukl mohutný požár. Držme palce, aby byly škody co nejmenší a především aby nešlo o dílo žháře,“ napsal na twitteru jeden ze svědků.

Očitý svědek popsal zpravodajskému serveru LCI 24-hour news, že plameny zahlédl z domova nedaleko katedrály a popsal, že ho probudily „velmi zvláštní zvuky zvonů“. „Z toho co vidím je tam víc a víc kouře,“ dodal.

Poničená katedrála Notre-Dame
Skleník na střeše neuspěl. Francie už ví, jak bude vypadat opravený Notre-Dame

Příčina požáru zatím není známa, starostka města Johanna Rollandová však uvedla, že v souvislosti s incidentem probíhá vyšetřování pro podezření ze žhářství. „Jisté je, že požár propukl na třech různých místech. Sama jsem je viděla,“ řekla Rollandová. 

„Střecha zasažena nebyla, scénář Notre-Dame se neopakuje,“ uklidnil alespoň částečně obavy o osud katedrály krátce před polednem šéf hasičů Laurent Ferlay. Hasičům se nakonec podařilo dostat požár pod kontrolu. „Největší škody utrpěly varhany, které jsou zřejmě kompletně zničené. Plošina, na které jsou umístěné, je velmi nestabilní a hrozí, že se zřítí,“ dodal Ferlay.

Macron ocenil práci hasičů

Francouzský prezident Emmanuel Macron na twitteru ocenil zasahující hasiče. „Po požáru Notre-Dame zachvátily plameny Katedrálu svatého Petra a Pavla v srdci Nantes. Posílám podporu našim hasičům, kteří maximálně riskují aby tento gotický klenot zachránili,“ napsal.

Do Nantes se hodlají osobně vypravit členové vlády v čele s francouzským premiérem Jeanem Castexem. Ten se společně s ministryní kultury Roselyne Bachelotovou a ministrem vnitra Géraldem Darmaninem sejde s hasiči a navštíví samotnou katedrálu.

Práce na obnově požárem poničeného chrámu Notre-Dame v Paříži na snímku z 21. dubna 2019
Opravy Notre-Dame? Francouzští poslanci schválili sporný zákon

Katedrála naposledy hořela v roce 1972, požár tehdy propukl na střeše a než se ho podařilo hasičům dostat pod kontrolu, dokázal zničit značnou část dřevěné konstrukce. Budova následně prošla kompletní restaurací interiéru, vůbec první svého druhu ve Francii. „Historie se bohužel po 48 letech opakuje,“ napsal na twitteru jeden z obyvatel Nantes.

Zhruba před rokem přitom devastující požár zasáhl slavnou katedrálu Notre-Dame v Paříži, která patří mezi nejcennější architektonická díla v zemi.