Nejdřív to byl velký halas a pak o ní patnáct měsíců nebylo slyšet. První věcí, o kterou se po dlouhé době nečinnosti předseda komise, která by měla vyšetřovat zneužívání dětí v zemi, zajímal, pak byla výše jeho platu a název jeho funkce. Polský prezident Andrzej Duda stížnostem Blaźeje Kmieciaka porozuměl, od té doby jsou členové komise nazýváni ministry a berou i jejich plat: 12,6 tisíce zlotých (cca 76 tisíc Kč) plus náhrady, o kterých nikdo neví, jak jsou vysoké.

Komise vznikla v létě roku 2019 jako parlamentní reakce na stále častější prokázané skutky pedofilie v církevních řadách. Sejm ovšem ovládá konzervativní pravicová koalice, které s mocnou polskou církví úzce spolupracuje. Komise sice vznikla, ale nemá vyšetřovat pouze zneužívání dětí katolickými kněžími, ale případy pedofilie obecně. Členy komise jsou především lidé úzce navázáni na koaliční strany. Plného obsazení pak dosáhla až loni před prázdninami. Odvolat člena z funkce může jen třípětinová většina Sejmu, což znamená, že jsou prakticky nedotknutelní. Teprve před třemi měsíci pak začala komise přijímat podněty k šetření. Na stole k vyřízení jich měla na začátku března sto dvanáct, z toho je devět, kde obviněnými jsou duchovní. 

Protesty proti zákazu potratů v Polsku
U sousedů v Polsku: Katolická země míří od zákazu potratů k zákazu rozvodů

Rozruch v poslední době v zemi vyvolaly tři neúspěšné pokusy poslanců z opozičních řad, kteří se domáhali vstupu do sídla komise a kontroly její činnosti. Bránila jim v tom vždy místopředsedkyně Barbara Chrobaková, která za komisi vystupuje na veřejnosti. Té musel Duda loni na jaře v utajení udělit Kříž za zásluhy, aby v komisi mohla pracovat. Nesplňovala totiž požadavky na kandidáta – vzdělání, praxe apod., které stanovil zákon.

„Paní ministryně“ je v otázkách obětí zneužívání dětí velmi aktivní, svědčí o tom i její Facebook. Hemží se odkazy na jednotlivé pedofilní kauzy s radikálními odsudky vůči pachatelům. Ovšem zdroje paní Chrobakové jsou spíše jednostranné, pachateli zneužívání dětí jsou podle nich vždy homosexuálové. O predátorech mezi kněžími ani čárka. Chrobaková je členkou ultrakonzervativní vládní strany Solidární Polsko, která je známá mimo jiné svým silným odporem ke komunitě LGBT.

Opozice chce vysvětlení

Opoziční poslance i veřejnost kromě průběhu vyšetřování zajímaly i náklady související s provozem komise. Sídlo má totiž v nejmodernějším varšavském mrakodrapu Spektrum Tower, kde obsadila celé jedno patro s panoramatickým výhledem na centrum metropole. Měsíční činže zde může činit kolem 80 tisíc zlotých (necelých půl milionu korun). Když se k tomu připočtou garážová stání, podle propočtů deníku Gazeta Wyborcza se náklady na pronájem luxusního sídla mohou pohybovat kolem devíti milionů korun ročně. Kromě sedmi členů pracuje pro komisi dalších osmnáct lidí. Roční rozpočet daný zákonem činí 12 milionů zlotých, tedy 72 milionů korun.

„Chtěli jsme vědět, co za ty peníze dělají. Bylo nám řečeno, že komise je nezávislá a že nemůžeme vejít. Pokoušeli jsme se jim vysvětlit, že je nezávislá pouze ve své práci a rozhodnutích, ale jako orgán vytvořený Sejmem a placený z daní občanů podléhá kontrole,“ popisoval Wyborcze dohady s Chrobakovou v recepci na 12. patře luxusního mrakodrapu poslanec Dariusz Joński.

Důl a elektrárna Turów
Česko zvolilo krajní řešení. Kvůli rozšiřování těžby v dole Turów žaluje Polsko

„Byla to jen politická show. My nejsme státní institucí, nepodléháme kontrole poslanců. Jejich mediální akce nás akorát ruší,“ stěžoval si na opoziční poslance v televizi TVN 24 předseda komise Kmieciak. Ten je členem ultrakonzervativní organizace Ordo Iuris, která pro vládu připravovala celou řadu velmi kontroverzních zákonů, mj. zpřísnění potratového zákona, zákaz povinného očkování, zpřísnění zákona o umělém oplodnění apod. „Pokud přijdou znovu, udělám jim dobrou kávu, ale nic jim neukážeme. Musíme chránit oběti,“ doplnil Kmieciak, který na otázku moderátora připustil, že církevní případy nejsou dominantní v jejich práci.

Když poslanci přišli počtvrté, byli vpuštěni do kanceláří a dostali i kávu. S sebou měli vyjádření parlamentních právníků, že jsou oprávněni do sídla komise vstoupit a že mají právo nahlížet do všech dokumentů, s nimiž komise pracuje. Kmeciak přijal jejich seznam dotazů k činnosti a přislíbil, že na ně bude co nejdříve odpovězeno. Přijal i další seznam. Byl plný jmen obětí církevního zneužívání, která daly dohromady polská občanská sdružení. Přislíbil, že i jím se bude komise zabývat.