Znají to všichni, kdo mají nějakou zkušenost s prací z domova, ale stále více se to týká i těch, kteří do práce dochází. Mnozí zaměstnavatelé totiž předpokládají a někdy i vyžadují, abyste na mobilu a mailu byli pořád a všude.

Evropský parlament se na svém posledním zasedání rozhodl tomu, co se u některých zaměstnanců mění z práce v „digitální otrokářství“, udělat přítrž. Drtivou většinou hlasů přijatá legislativní iniciativa zaúkolovala Evropskou komisi, aby připravila směrnici, která dá všem zaměstnancům v EU „právo odpojit se“ od svého zaměstnání.

Demonstrace odpůrců opatření proti šíření koronaviru v Düsseldorfu
Odmítači karantény půjdou za mříže. Němci zprovoznili detenční zařízení

Nutnost takové ustanovení přijmout se stala akutní právě v posledním roce, kdy podle průzkumu, který si Evropský parlament nechal udělat, vzrostlo množství lidí v EU, kteří pravidelně „pracují z domova“ o víc než třicet procent.

„Nemůžeme ponechat miliony evropských pracujících, kteří jsou vyčerpáni tlakem být neustále k dispozici a příliš dlouhou pracovní dobou, svému osudu,“ uvedl zpravodaj návrhu, maltský europoslanec Aley Aqius Saliba.

„Nyní je ta správná chvíle postavit se za tyto lidi a dát jim, co si zaslouží: právo na odpojení se od práce. Má to zásadní význam pro duševní a fyzické zdraví. Nastal čas aktualizovat práva zaměstnanců tak, aby odpovídala nové realitě digitálního světa,“ prohlásil Saliba, který je členem sociálně demokratické frakce europarlamentu.

Barbora Halašková
Česko chce svůj podíl v Arktidě. Bylo by to obrovské plus, vítá to expertka

„Užíváte si víkend s rodinou a nejednou dostanete pracovní email. Víte sice, že to je váš volný čas, ale přesto cítíte povinnost na něj odpovědět,“ uvádí euroslanec Saliba typickou situaci, které má návrh evropského parla- mentu předcházet.

Práce sedm dní v týdnu

Podle výzkumu společnosti Eurofound, uskutečněném napříč EU, u lidí, kteří pracují z domova, je dvojnásobně vyšší pravděpodobnost, že překročí maximálně povolenou hranici 48 pracovních hodin týdně, než u těch, kteří do zaměstnání dochází. Třetina lidí na homeoffice přiznává, že pracují ve svém volném čase každý den, nebo několikrát týdně.

Zákazníci s respirátory ve Vídni
Uvolnění opatření. Rakousko od příštího týdne otevře obchody, muzea i školy

„Chceme, aby se právo na odpojení, stalo základním právem občanů Evropské unie,“ uvedl europarlament a dodal, že dosud to žádná celoevropská norma nezajišťuje.

Evropská komise krok Evropského parlamentu přivítala. „Je to důležité téma, které souvisí se zásadní změnou v pracovním světě,“ řekl eurokomisař Nicolas Schmit „Potřebujeme silné pracovně-právní úpravy, které by přinesly záruky proti příliš dlouhé a nepředvídatelné pracovní době.“

Zdroj: DeníkCo vás zajímá na Evropské unii?
Stojíme o vaše názory, příběhy, příklady od vás, z vašeho nejbližšího okolí. Co dobrého vám přineslo členství Česka v EU? Čím vás Unie zklamala a čím vás štve? Kam u vás ve vesnici, městě či okrese šly peníze z evropských fondů, a měly jít zrovna tam? Jsou vám k něčemu otevřené hranice uvnitř Unie? Co vám přináší možnost pracovat a žít kdekoli v Evropské unii? Měli by mít mladí Češi nadále možnost studovat na vysokých školách v celé Evropské unii? Jak vám pomohlo, že Unie nařídila snížit ceny telefonických hovorů do zemí EU? Je dobře, že Unie zakáže plastové příbory a brčka? Mělo by Česko přestat těžit uhlí, jak to požaduje Brusel? Pište na adresu či e-mail: Evropa pro Čechy Deník, VLM, U Trezorky 921/2 158 00, Praha-Jinonice e-mail: lubos.palata@denik.cz