Jen jeden měsíc pro číslo jedna. Tolik času zbývá do ukončení internetového hlasování pro jediného zástupce Ústeckého kraje v celostátní anketě Strom roku pořádané Nadací Partnerství. Číslo jedna mezi finalisty soutěže má Alej na Kamenném Vrchu v Chomutově. Proto, stejně jako loni, Deník vyzývá čtenáře k podpoře reprezentanta kraje. Hlasování elektronicky totiž končí 10. října.

Do finále postoupilo dvanáct stromů a skupin stromů z devíti krajů republiky. Mezi nimi také alej 39 stromů na Kamenném Vrchu v Chomutově. Odbornou porotu zaujaly stromy, které postoupily do finále, svou historií, příběhem i schopností stmelit lidi ve svém okolí. Stromořadí na Kamenném Vrchu v Chomutově nominovalo občanské sdružení Anthericum.

„Alej roste přímo v Chomutově, na Kamenném Vrchu nedaleko křižovatky mezi sídlišti Březenecká a Kamenná. Dříve byly stromy součástí školního hřiště. V dnešní době je škola zrušena a hřiště je v zanedbaném stavu. Část stromů roste v oboustranné aleji, část v jednostranné. Většinu aleje tvoří duby letní. Celkem jich tu je 37, přimíseny jsou mezi nimi dvě lípy malolisté. Celkový počet stromů v aleji je tedy 39. Stromy jsou různého stáří.

Nejstarší duby přibližně 150 až 200 let,“ uvedl v nominaci předkladatel návrhu Rostislav Vošický. Pro své mimořádné rozměry a genetickou hodnotu je alej navržena na vyhlášení za památné stromy. „Každý den si místem krátí lidé cestu do práce, do školy, na rande, venčí zde svoje čtyřnohé mazlíčky.“
Jak si tedy chomutovská alej v anketě Strom roku 2011 stojí, jaké jsou její průběžné výsledky? To můžete sledovat na www. stromzivota.cz. Není v silách pořadatele aktualizovat stav hlasování každý den, proto jsou poslední čísla ze 2. září. Alej na Kamenném Vrchu v Chomutově obdržela 26 hlasů a patří zatím k těm méně úspěšným finalistům. Podpořit ji můžete SMS ve tvaru DMS STROM1. Vede Strom svatebčanů z Nových Hradů v Jihočeském kraji (238 hlasů), v jeho těsném závěsu je Janovická lípa z Věžné v kraji Vysočina (226). Hlasovat můžete i pomocí zpoplatněných hlasovacích archů, z nichž podpisy se začnou sčítat po 10. říjnu a mohou pořadím ještě pořádně zamíchat.

Výtěžek z hlasování poputuje na výsadby stromů. Vítězný strom získá poukaz na odborné arboristické ošetření od společnosti Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodní ankety Evropský strom roku.

Porota uděluje i titul Strom hrdina. Jde o stromy, které ohrožuje kácení, vandalismus, výstavba, nadměrný silniční provoz a další necitlivé zásahy a negativní dopady lidských činností. Letos tento titul nezískal žádný ze stromů rostoucích v Ústeckém kraji.

Finálová účast Ústeckého kraje od roku 2002
2002 – 2. místo: Nepomyšlská lípa (lípa srdčitá), obec Nepomyšl, stáří 320 let
2003 – 5. místo: Chlumecký dub (dub), Chlumec u Ústí nad Labem, 100 let
2004 – 7. místo: Buk v Budlíně (buk lesní), Žerotín u Loun, 150 let
2005 – 12. místo: Lípa v Radonicích (lípa malolistá), náměstí v Radonicích, 200 let
2006 – 11. místo: Varnsdorfská hruška (hrušeň obecná), Truhlářská ulice ve Varnsdorfu, 100 let
2009 – 10. místo: Žeberská lípa (lípa velkolistá), nedaleko Kundratické myslivny u Vysoké Pece na Chomutovsku, 700 let
2010 – 5. místo: Borovice v blízkosti ZŠ v Duchcově na Teplicku, 60 let
2011 – ? místo: Alej na Kamenném Vrchu v Chomutově (37× dub letní, 2× lípa malolistá), 70 – 200 let

Titul Strom hrdina od roku 2003 získalo šest stromů z Ústeckého kraje:
2003 – Děčínský tisovec dvouřadý, mezi poliklinikou a bývalým koupalištěm v Děčíně, stáří 150 let
2004 – Jabloň v Mikulášovicích na Děčínsku, 90 let
2005 – Oldřichův dub v Peruci na Lounsku, západní okraj obce, na břehu potůčku u silnice, 1000 let
2006 – Korozlucká líska (líska turecká), zámecký park v Korozlukách na Mostecku, 200 let
2010 – Dub ve Stroupči na Lounsku a hruška ve Spořicích na Chomutovsku, věk stromů neuveden