Máte doma auta veterány? A máte jich, řekněme, větší množství dokonce hodně? Tak si otevřete muzeum a ukažte je všem!

Přesně tak to udělali nadšení veteráni z rodu Tomášků, otec Vratislav a synové Vratislav a René. V roce 2003 koupil Tomášek senior hospodářský areál za parkovištěm Památníku Terezín u Malé pevnosti. „Hangár“, z něhož od podzimu loňského roku muzeum připravovali.

Zbývá pár dnů

V těchto dnech už tady korunují dílo instalací posledních kusů. Muzeum je vskutku originální, protože jeho zakladatel „sesbíral“ desítky vozidel, které vyráběly automobilky ze zemí bývalého východního bloku. Jeho syn Vratislav se zase zaměřuje na motocykly. „Starších aut a motorek jsme měli už před těmi osmi lety hodně. Hala, kde teď bude část z nich vystavena, byla tehdy děravá kůlna,“ vzpomíná Vratislav Tomášek starší.

Tatra 603 a spol.

„Nejvíce mě potěšila renovace Tatry 603. Měl jsem takové auto už zamlada a splnil si svůj sen. Tenhle exemplář, který tu vidíte, jsme sehnali jako hodně starý. A znamenal dva roky práce,“ říká sběratel.

Tatrovku v terezínském muzeu bude doplňovat dalších 34 aut i „ze západu“ a na dvacet motocyklů. A také tři letadla a karavan.

Ne všechny exponáty patří Tomáškovým. „Máme tu také zapůjčené, od desítky sběratelů,“ upřesňuje René.

Mezi nimi jistě nepřehlédnete vůz Trabant 601 Tramp z roku 1974, vedle něhož se vyjímá jeho zmenšený model v poměru 1:2. Jde o civilní verzi vojenského Trabantu Kübel, již používala také policie v bývalé DDR. Patří známému sběrateli těchto východoněmeckých vozidel Miloši Vrbkovi. A ten je, shodou okolností, také z Terezína…

AUTOMUZEUM

Automuzeum se pro návštěvníky otevře 28. září 2011.

Najdete ho na adrese Pražská 400 (vedle parkoviště Památníku Terezín u Malé pevnosti), 411 55 Terezín. Do konce října bude otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. Tato otevírací doba bude pravděpodobně v zimním období (od 1. 11. 2011 do 31. 3. 2012) upravena od 9 do 16 hodin.

Více na www.automuzeum.websnadno.cz