Ty návštěvníkům zprostředkují pohled do fascinujícího světa téměř 300leté historie výroby betlémů v salcburském regionu. Nejstarší z nich je mechanický betlém z období kolem roku 1700, nejnovější pak keramický rakouského umělce Vincenta Schreinera z roku 1992.

Vánoční výstavu připravilo drážďanské Městské muzeum ve spolupráci s muzeem partnerského města Salcburk a doplnilo ji o krušnohorské betlémy vypůjčené z Muzea lidového umění.

Ve druhém patře Městského muzea, ve vedlejší místnosti, je každoročně o Vánocích možné uvidět také model železnice, který byl vytvořen v 70. letech 20. století. Tento model představuje Drážďany tak, jak vypadaly v roce 1910. Model, který tvoří osm vlaků, dvě tramvaje, jeden tovární vláček a který zobrazuje železnici vedoucí přes Labe ze čtvrti Neustadt směrem ke hlavnímu nádraží, je celkem 11 metrů dlouhý a obsahuje i cigaretovou továrnu ve tvaru mešity Yenidze či drážďanské výstaviště. Vše je pokryté bílou vrstvou sněhu. Model je k vidění do 8. ledna příštího roku.

Oblíbenou vánoční ozdobou a zároveň také suvenýrem z drážďanských vánočních trhů jsou ručně vyřezávané dřevěné figurky, které představují tradiční krušnohorská povolání, například horníky. Tyto postavičky mohou mít zároveň i užitnou hodnotu, a to dvojím způsobem. Jednak slouží jako louskáčky ořechů a jednak je lze použít jako stojánky na vonící vánoční františky.

Soustružené postavičky s plnovousem ze zaječí kožešiny s neopakovatelným vtipem představují policisty, strážníky, myslivce či dokonce samotného krále, kouřícího dýmku či louskajícího jeden z oříšků, který mu jeho lid připravil.

Parkování v centru Drážďan

Na níže uvedeném německém webu najdete seznam drážďanských parkovišť včetně parkovacích domů a podzemních garáží. Tento interaktivní portál ukazuje v levém sloupci celkový počet parkovacích míst a v pravém sloupci aktuální počet volných míst na jednotlivých parkovištích, která jsou v tomto monitorovacím systému integrována. Kliknutím na jednotlivá parkoviště se vám zobrazí fotografie vjezdu do garáže, adresa pro navigaci, cena parkování, otvírací doba a odkaz na polohu parkoviště na plánku města (Stadtplan).

Ceny parkování se v Drážďanech pohybují kolem 3 - 6 eur za tři hodiny parkování a jsou většinou omezeny maximální denní sazbou. Ta činí mezi 12 - 28 eury, podle toho, jaké parkoviště si zvolíte. Krátkodobé parkování je výhodné v podzemní garáži v Altmarkt-Galerie, která je však v době konání trhů na náměstí Altmarkt většinou plně obsazená. Navíc nemá maximální sazbu za celodenní parkování.

Dobrým tipem je nová nadzemní garáž v nákupním centru Centrum-Galerie na Prager Str., která je od náměstí Altmarkt vzdálená zhruba 400 metrů. Tam stojí parkování na hodinu 1,5 eura, sazba za celý den je 3,5 eura. Levné je parkování v Schießgasse, které stojí 6 eur na den, a v neděli a o svátcích pak jen 3 eura za den.

POZOR: Všechny tyto údaje se mění, takže si před zaparkováním zkontrolujte, jaké jsou aktuální ceny parkoviště vaší volby.

Více na: www.dresden.de/Parken (DE)
http://mesto.drazdany.info/parkovani (CZ)

Výstava betlémů ze Salcburku v Městském muzeu

Stadtmuseum Dresden
Wilsdruffer Straße 2, 01067
Dresden, 2. poschodí
Termín: do 29. ledna 2012

Otevřeno: úterý neděle od 10.00 do 18.00 hodin, pátek od 10.00 do 19.00 hodin, pondělí zavřeno

Vstupné: 4 / 3 eura, pátek (mimo svátků) od 12.00 hodin zdarma, celoroční do městských muzeí: 20 / 17 eur
Více na: www.stadtmuseum-dresden.de/ (DE)

Turistické informace v Paláci kultury na náměstí Altmarkt a na Hlavním nádraží
- turistické informace a prospekty o Drážďanech a regionu
- zprostředkování balíčků, ubytování v hotelích, penzionech, ubytování v soukromí, prohlídky města s průvodcem, vánočně laděné prohlídky města a projížďky městem
- zapůjčení zvukového průvodce němčina/angličtina

pondělí pátek: od 10.00 do 19.00 hodin
sobota: od 10.00 do 18.00 hodin
neděle, svátky: 10.00 až 15.00 hodin (zkrácená otvírací doba leden - březen)

Turistické informace Info Point
na trhu Striezelmarkt (otevřeno denně)
Slevová karta „Dresden Card“
www.dresden.de/dresdencard