A poslední roky přinášejí nový fenomén stěhování se masopustu i do měst. Našli se totiž organizátoři, kteří pochopili, že v tomto ročním období se také lidé ve větších sídlech chtějí tímto způsobem bavit.

Místo starosty rej zahájí jeho maska

Příkladem budiž Litoměřice, kde se letos, po loňské premiéře, uskuteční teprve druhý ročník. Ve středu 22. února 2. litoměřický masopust zahájí ve 13 hodin moderátor v masce starosty. V programu, který má skončit v 19 hodin, můžeme číst, že kromě zpěvu, tance a pohádkových divadelních představení se tu objeví třeba Zabíjačka LIVE aneb jak to bylo s naším čuníkem? divadelní příběh ukazující průběh zabíjačky formou kreslených obrázků. Když legrace, tak pořádná!

Úštěku v kalendáři už nechybí

O tu určitě nebude nouze o několik dní dříve v Úštěku. Zde se pořadatelé dnes už proslulých a široko daleko známých akcí jakými jsou Úštěcké velikonoce, Úštěcký historický jarmark nebo Úštěcký advent rozhodli doplnit zdejší kalendář o Úštěcký masopust. Jeho první ročník se uskuteční v sobotu 22. února. A určitě jej tady pojmou ve velkém stylu, podobně jako všechny nyní už zavedené podniky. Stačí se jen mrknout na plakát s programem: velký průvod masek se projde centrem historického městečka hned dvakrát od 10 a od 14 hodin, návštěvníci se mohou těšit na přelet ohnivého prasete (?) nebo odsouzení pašíka za obžerství, lenost a chlípnost…

Chomutov, Most i Ústí nad Labem

1. chomutovské masopustní hody ve středu 15. února proběhnou na náměstí 1. Máje, 1. mostecký masopust se uskuteční ve čtvrtek 16. února na Prvním náměstí a 23. února 1. ústecký masopust na Kostelním náměstí v Ústí nad Labem. Všechny tři akce začínají v 9 a končí v 17 hodin a budou mít stejný scénář jako v úvodu vzpomínaných Litoměřicích. V kvartetu měst je podpořil Ústecký kraj.

V Chomutově si masopustního veselí mohou lidé užít hned dvakrát v neděli 26. února ve 13 hodin průvod masek s veselými postavami a povozem taženým koňmi vyjde i od vstupní pokladny Podkrušnohorského zooparku.

Asi nejdéle slaví masopust mezi městy regionu v Kadani. Tam letos začíná C. K. Masopust v sobotu 18. února v 9 hodin, kdy průvod masek zamíří od kadaňského hradu k radnici, kde jim po kratším přemlouvání starosta města udělí povolení uspořádat masopustní veselici, což stvrdí glejtem opatřeným pečetí.

Za sebou mají akci lidé v Děčíně. Masopust ze Zoo Děčín na zámek se tam uskutečnil již v sobotu 4. února.