3D kino v Žatci ano či ne? Před takovou otázkou stojí teď tamní radnice.

Přes milion korun už přišlo od státu, další peníze ale musí posvětit zastupitelé. Rozpočet je přitom napnutý, potřeba jsou zhruba tři miliony.

Pokud politici kývnou, mohou se fanoušci filmu na moderní technologii těšit už v prosinci.

Digitální kino? I když v Žatci byli jedni z prvních, kteří ho měli, dnes už je to běžná věc. Žatecká E–cinema je již dokonce zastaralá, i když v divadle promítá teprve od jara roku 2007. Žádné moderní 3D filmy, kvůli špatnému zabezpečení ani filmy bezprostředně po premiérách.

„Právě proto chceme náš systém vylepšit a zmodernizovat. Pokud se to povede, budeme dávat hodně populární 3D filmy, díky daleko lepšímu zabezpečení kopií ale také trháky, které tu teď máme až několik měsíců po premiéře. Nově by mohly být prakticky hned po pražských premiérách. Celá investice se pohybuje kolem 4,5 milionu,“ vysvětluje Karel Fiala, který se právě o kino v žateckém divadle stará.

Ministerstvo kultury už do Žatce přikleplo dotaci 1,2 milionu korun na modernizaci systému. DCI standard, který v Žatci chtějí zavést, převzala největší americká studia a bude se v nejbližších letech používat po celém světě, včetně tuzemských filmařů.

„Abychom mohli systém D–cinema spustit, musíme vyměnit projektor, kino server, a také upravit promítací plátno. Pokud dostaneme potřebné peníze od města a vše proběhne podle plánu, chtěli bychom 3D kino spustit už v prosinci,“ upřesňuje Fiala.

Příspěvek od města může být nečekaně problémem

Právě příspěvek od města ale může být nakonec nečekaným problémem. Když se žádost o dotaci na 3D kino podávala, byla radnice ve zcela jiné finanční situaci. Teď, v době krize, se její příjmy propadly, navíc na příští rok má rozjetých hned několik hodně nákladných projektů. Město musí doplatit přes tři miliony korun. „Nákup nového zařízení podporujeme, budeme ale muset na říjnovém zastupitelstvu nákup pečlivě zvážit. Peníze nazbyt nemáme, rozpočet bude hodně napjatý a musíme přemýšlet, jestli 3D kino koupíme,“ řekl místostarosta Aleš Kassal.

Vedení divadla doufá, že zastupitelé poté, co město získalo i dotaci, nakonec peníze na moderní technologie přiklepnou. A co pro filmové fanoušky v případě spuštění 3D kina v prosinci chystají? „Na premiéru bychom rádi získali hit Avatar,“ pochlubil se Fiala snímkem, který natočil James Cameron, režisér oskarového Titaniku.

Digitální kino v Žatci bylo zprovozněno na jaře roku 2007 v historické budově tamního divadla. Nahradilo tehdy klasické kino, které několik let ve městě chybělo. Přestalo totiž promítat jak kino Lučan, tak i několik let předtím kino Moskva v podměstí.