Citlivost dětí i dospělých na prach, čisticí prostředky a také přírodní vlivy se neustále zvyšuje. Kolem nás je nepřeberné množství alergenů. Problémy například způsobují trávy, obiloviny, byliny, stromy, zvířata, peří, plísně, ale i potraviny, zvířata.

„Alergenem může být vše možné z našeho prostředí – látky, které vdechujeme, které sníme, jichž se dotkneme,“ uvedla lékařka Eva Bublíková z alergologické ordinace v Žatci. Pylová sezona již začala. „Pylová sezona jarního pylu, kam patří hlavně bříza, líska, olše, může začít již v únoru. Pyly trav způsobují alergikům problémy hlavně během května, června až do konce září. Sezona pelyňku a ambrosie trvá od poloviny července do konce září. Od jara do podzimu se vyskytují vzdušné venkovní plísně,“ vysvětlila lékařka.

Podstatou alergie je nepřiměřená reakce organismu. „Ten při alergii nadměrně reaguje na určitý podnět, například na pyl. Imunitní systém se pak brání a začne vytvářet obranné protilátky, které vyvolávají alergickou reakci,“ pokračuje E. Bublíková. Jelikož je alergie vrozená, dána dědičně, nedá se léčit. Příznaky se dají jen zmírnit. „Klidové období může trvat i roky. Léčí se pomocí léků, které zmírňují projevy alergie,“ říká E. Bublíková. Pokud se alergické potíže zhorší, měl by alergik navštívit lékaře.